Glavna ravnateljica NSK sudjelovala na Međunarodnom znanstvenom skupu „Ahmed Sudi Bošnjak – život i djelo“ i posjetila Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu BiH

Objavljeno 16.3.2018.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić sudjelovala je na Međunarodnom znanstvenom skupu Ahmed Sudi Bošnjak – život i djelo, koji se je održao 15. ožujka 2018. godine u Sarajevu u organizaciji Gazi Husrev-begove knjižnice, centra Noor International Microfilm Center iz New Delhija i Zaklade Mulla Sadra. Uoči Skupa, 14. ožujka, glavna ravnateljica NSK posjetila je i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu Bosne i Hercegovine.

Skup, organiziran s ciljem ukazivanja na važnost znanstvenog rada Ahmeda Sudija Bošnjaka, jednog od najznačajnijih tumača perzijskih klasika i arapskih gramatičkih djela u Osmanskom Carstvu, okupio je stručnjake iz različitih područja djelovanja iz BiH, susjednih zemalja, Turske i Irana.

Program Skupa otvoren je prigodnom izložbom Djela Ahmeda Sudija Bošnjaka u rukopisnim zbirkama BiH, autora Osmana Lavića, a u njegovom završnom dijelu predstavljeni su pretisci dvaju najstarijih rukopisa koji se čuvaju u Gazi Huser-begovoj knjižnici – rukopisa Tadž at–taradžim i Ihya al–ulūm ad-din. Glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić na svečanom predstavljanju prigodno se obratila nazočnim uzvanicima.

Prilikom posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici BiH glavna ravnateljica NSK sastala se s ravnateljem nacionalne knjižnice BiH dr. Ismetom Ovčinom i njegovim suradnicima. Predstavnici dviju nacionalnih knjižnica tom prilikom razmatrali su mogućnosti za unapređenje i proširenje dosadašnje uspješne institucionalne suradnje, uspostavljene temeljem posebnog zajedničkog sporazuma, te međusobno razmijenili vrijedna izdanja iz fondova svojih knjižnica.