Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe

Objavljeno 16.10.2018.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić sudjelovala je na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe 4. i 5. listopada 2018. godine koja se održala u Nacionalnoj knjižnici Srbije.

Glavna tema Konferencije bila je digitalizacija u nacionalnim knjižnicama Jugoistočne Europe te problemi čuvanja i zaštite digitalne građe, s osvrtom na probleme smještaja, čuvanja i zaštite fizičke građe.

Konferenciji su nazočili i ravnatelji iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Albanije, Grčke i Srbije. Sudionici su razmijenili iskustva s najnovijim trendovima u razvoju digitalnih zbiraka i digitalnim pomagalima za upravljanje podatcima. Predstavljeni su aktualni projekti te je istaknuta važnost umrežavanja, dijeljenja resursa, kao i planskoga i strateškoga razvoja procesa digitalizacije nastavkom suradnje u budućim projektima.

Uz Konferenciju, održana je i radionica trajnoga čuvanja digitalne građe na kojoj je Juraj Strnisko predstavio dobru praksu slovačkoga Središnjeg arhiva podataka u Sveučilišnoj knjižnici u Bratislavi.

Konferencija ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe osmišljena je po uzoru na Konferenciju nacionalnih knjižnica Europe (CENL). Nakon razdoblja stanke Konferencija se ponovno počela održavati 2012. godine u Beogradu, zatim u Cetinju (2013.), Zagrebu (2014.), Ljubljani (2015.), Sarajevu (2016.) i Skopju (2017.).