Festival povijesti Kliofest 2018.

Objavljeno 4.5.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 8. do 11. svibnja 2018. godine održat će se peti Festival povijesti Kliofest 2018. Festival će biti svečano otvoren u utorak 8. svibnja u 11 sati u predvorju Knjižnice.

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Ovogodišnji Kliofest tijekom četiriju dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova u svezi s povijesnim temama, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga u svezi s povijesnom i srodnom tematikom. Jedan od okruglih stolova ima naziv Studentsko proljeće 1968. – pedeset godina kasnije, drugi je povezan sa sukobom Tita i Staljina koji je izbio prije 70 godina Titovo „ne“ Staljinu ili Staljinovo „ne“ Titu?, a treći govori o pomalo zaboravljenomu Velikom ratu, odnosno Prvomu svjetskom ratu, koji je završio prije stotinu godina.

Na Festivalu će biti predstavljene brojne knjige, među kojima su Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca), Nikada više Jugoslavija, Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.), Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja, Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi 1933. – 1945., Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam, Jugoslavija u istorijskoj perspektivi i dr.

Na Festivalu će sudjelovati mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva, i to Hrvoje Klasić, Damir Agičić, Neven Budak, Ivo Goldstein, politički čelnik Hrvata u Srbiji, Tomislav Žigmanov, političarka Latinka Perović i dr.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim će knjigama cijene biti znatno snižene. U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Tijekom Kliofesta bit će postavljene tri izložbe, i to Zrakoplovstvo od početka do danas koju priređuje Zagrebački maketarsko-modelarski savez, zatim Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću autora Dinka Župana i izložba Veliki rat – zaboravljeni rat? koju su priredili učenici Grafičkoga odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska udruga nastavnika povijesti, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, Poljska kulturna udruga „Mikolaj Kopernik“, Hrvatsko etnološko društvo i Udruga Kliofest.

Pojedinosti o Festivalu povijesti Kliofest 2018.