Festival ljubavne poezije „Vrazova Ljubica“ u Samoboru

Objavljeno 8.6.2017.

…Lice, oči, usta –
tri riječi malene,
Al se od njih rodiše
pjesni nebrojene. (…)

(Đulabije)

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica održat će se od 7. do 10. lipnja 2017. godine u Samoboru. Festival je započeo kazališnom predstavom Ja koja imam nevinije ruke posvećenoj Vesni Parun. U četvrtak 8. lipnja održat će se večer poezije mladih pjesnika, a u petak 9. lipnja nastupit će Matica Hrvatska Ogranak u Samoboru s programom Gost(i)ona kod Vraza. U subotu 10. lipnja, na zadnji dan Festivala, u 11 sati na samoborskome trgu bit će održana berba knjiga pjesama, dok će u 18 sati kod Samoborskog muzeja hrvatski pjesnici govoriti svoje stihove o ljubavi.

Sva događanja Festivala popratit će i Muzej ljubavi, putujuća izložba ljubavnih priča iz cijeloga svijeta. Riječ je o ljubavnim pričama Ljerke Šram i Milivoja Dežmana, Miljenka i Dobrile, Jesenjina i Isidore te mnogim drugima. Od 2017. godine dio putujuće izložbe ljubavi postat će i priča Stanka Vraza i njegove voljene Ljubice.

U povodu Festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu podsjeća na velik dio bogate rukopisne ostavštine Stanka Vraza koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Među Vrazovim djelima u fondu NSK ističu se Đulabije, Glase iz dubrave žeravinske te Gusle i tamburu. Đulabije, koje su nadahnule hrvatskoga skladatelja Božidara Širolu koji ih je i uglazbio, dostupne na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.