Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu http://www.nsk.hr Tue, 17 Jul 2018 12:37:51 +0000 hr hourly 1 Raspisan natječaj za dodjelu književne nagrade „Zvane Črnja“ za 2018. godinu http://www.nsk.hr/raspisan-natjecaj-za-dodjelu-knjizevne-nagrade-zvane-crnja-za-2018-godinu/ Tue, 17 Jul 2018 06:51:31 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49453

Categories: Obavijesti

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i Društvo hrvatskih književnika raspisali su natječaj za nagradu „Zvane Črnja“ za 2018. godinu koja se  dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja. Nagrada se dodjeljuje u spomen na hrvatskoga pjesnika, publicista, esejista i …

(Read more...)

The post Raspisan natječaj za dodjelu književne nagrade „Zvane Črnja“ za 2018. godinu appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i Društvo hrvatskih književnika raspisali su natječaj za nagradu „Zvane Črnja“ za 2018. godinu koja se  dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja. Nagrada se dodjeljuje u spomen na hrvatskoga pjesnika, publicista, esejista i kulturnoga povjesničara Zvanu Črnju.

Nakladnici ili pojedinci mogu sudjelovati u natječaju knjigama objavljenima u razdoblju od 1. rujna 2017. do 1. rujna 2018. godine. Za sudjelovanje je potrebno poslati tri primjerka knjige do 20. rujna 2018. godine na adresu:

Istraski ogranak DHK
Za nagradu „Zvane Črnja“
Sv. Ivana 1
52 100 Pula.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanoga iznosa, a svečana dodjela Nagrade bit će na Pulskim danima eseja u listopadu 2018. godine.

Dobitnici su nagrade „Zvane Črnja“ od 2007. do 2017. godine:

Tomislav Žigmanov – Minimum in maximis: zapisi s ruba o nerubnome (2007.)
Mirko Tomasović – Nove slike iz povijesti hrvatske književnosti (2008.)
Roman Karlović – Melankolija imperija (2009.)
Dean Duda – Hrvatski književni bajkomat (2010.)
Marko Pogačar – Atlas glasova: antieseji (2011.)
Dunja Detoni Dujmić – Lijepi prostori (2012.)
Marko Grčić – Slijepi Argus (2013.)
Pavao Pavličić – Narodno veselje (2014.).
Marina Šur Puhlovski – Književnost me iznevjerila: eseji s margine (2015.)
Ivica Matičević – Mjera za priču: Književnokritički ogledi o suvremenoj hrvatskoj prozi (2016.)
Jelena Lužina – Marija Crnobori: eseji o fragmentima (2017.).

Izvor naslovne fotografije.

The post Raspisan natječaj za dodjelu književne nagrade „Zvane Črnja“ za 2018. godinu appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
„Neka bude svakom svoje, Hrvatska Hrvatom!“ – u spomen na Augusta Harambašića http://www.nsk.hr/neka-bude-svakom-svoje-hrvatska-hrvatom-u-spomen-na-augusta-harambasica/ Mon, 16 Jul 2018 07:02:23 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49604

Categories: Izdvajamo

Prenimo se, braćo mila, Hrvatska nas vila zove, Predivno je udesila Skladne gusle javorove, Pa nam uz nju pjesmu poje Snagom dosad nepoznatom: Neka bude svakom svoje, Hrvatska Hrvatom! Trista ljeta već je dosta Što smo krv za …

(Read more...)

The post „Neka bude svakom svoje, Hrvatska Hrvatom!“ – u spomen na Augusta Harambašića appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Prenimo se, braćo mila,
Hrvatska nas vila zove,
Predivno je udesila
Skladne gusle javorove,
Pa nam uz nju pjesmu poje
Snagom dosad nepoznatom:
Neka bude svakom svoje,
Hrvatska Hrvatom!

Trista ljeta već je dosta
Što smo krv za drugog lili,
Te nam jedva duša osta,
Prem smo nekoć divi bili;
Složimo se sin sa sinkom,
Rod sa rodom, brat sa bratom,
Složimo se pod lozinkom:
Hrvatska Hrvatom!…

(Hrvatska Hrvatom)

Mnogo je lijepih domoljubnih stihova ispisano stoljećima. Stihovima pjesme Hrvatska Hrvatom prisjećamo se nekih od njih, kao i svojedobno najpopularnijega rodoljubnog pjesnika Augusta Harambašića.

Pola stoljeća Harambašićeva života ispunjavaju uglavnom tužni događaji, nesporazumi s okolinom, ljubavne patnje i razočaranja, političke trzavice, uhićenja i suđenja, borba za egzistenciju, bolesti i sl. Toliko se toga splelo oko ovoga darovitog pjesnika koji je romantičarski poimao život i literaturu, ne uspjevši se othrvati kolopletu vremena prema kojem nije znao načiniti odmak ni pronaći građansku ni ljudsku ravnotežu. Bio je na određen način tragičan junak hrvatske političke i književne zbilje u sutonu 19. stoljeća i njegovih ideala poistovjećenja umjetnika i javnoga djelatnika.

Hrvatski pisac, pjesnik, publicist, političar, odvjetnik i prevoditelj August Harambašić rođen je 14. srpnja 1861. godine u Donjem Miholjcu. S nepunih 20 godina postao je najpopularniji hrvatski pjesnik druge polovice 19. stoljeća. Bio je jedan od četiriju najpoznatijih hrvatskih pjesnika toga doba, uz Šenou, Kovačića i Kranjčevića.
Kao gimnazijalac u Požegi susreće prvu veliku ljubav svojega života, dvanaestogodišnju djevojčicu Tugomilu, sestru svojih prijatelja Vatroslava i Dobroslava Brlića.
Ta strastvena, ali platonska dječačka ljubav probudila je pjesnički talent i tako nastaju prve ljubavne pjesme.
Nažalost, ubrzo dolazi do tragičnoga kraja. Već u ljeto iste godine 1877. kada su se dvoje mladih ugledali u gimnazijskoj kapelici i zaljubili, Tugomila umire od upale mozga, a August svoje stihove počinje objavljivati u omladinskome listu Smilje. Bio je tada učenik 5. razreda gimnazije. Sedmi i osmi razred gimnazije završava u Osijeku, gdje je maturirao 1879. godine.
Harambašić je već kao gimnazijalac oduševljeno prihvatio nacionalni i politički program Stranke prava. U osmome razredu gimnazije uređuje osječki učenički politički časopis Hrvat, surađuje u zagrebačkome Viencu i postaje stalnim dopisnikom sušačke Slobode, koja tada izlazi pod pokroviteljstvom Ante Starčevića.
Pravni fakultet pohađa u Zagrebu, no zbog demonstracija dobiva izgon sa Sveučilišta te zbog toga odlazi u Sušak gdje radi na svojem stranačkom časopisu.
Godine 1883. vraća se u Zagreb te iste godine piše zbirke pjesama Ružmarinke i Slobodarke.
Od 1884. do 1885. godine služi kao jednogodišnji dobrovoljac u austrijskoj vojsci. Godine 1886. objavljuje zbirku Bugarske pjesme, koja je dostupna u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Pravne znanosti završava 1892. godine te je promoviran u doktora prava.

Njegove pjesme govore uglavnom o ljubavi prema domovini i ženi. Ekstremnim i buntovnim domoljubnim pjesmama poticao je nacionalne težnje svojih suvremenika. Nacionalnu energiju tražio je i nalazio u slavnoj hrvatskoj prošlosti, a motiv je samo jedan – nacionalna sloboda i spas domovine.
Stihove je bilježio kako su mu iz srca izvirali, ne mareći puno o formi i stilu, a često je njima neuvijeno izražavao pravaški program. U nekim pjesmama Harambašić poziva na oružje kojim se treba suprotstaviti općoj apatiji, priziva slavne uzore iz prošlosti, prije svih bana Petra Zrinskoga u pjesmi Mučenici. Napisao je i nekoliko zbiraka pjesama i priča za djecu, kao što su Mali raj, Smilje i kovilje, Zlatna knjiga za djecu, te libreta koja je uglazbio I. Zajc – Zlatka, Kraljev hir i Armida. Pisao je i satiru, feljtone, libreta te književne i kazališne kritike. Prevodio je s bugarskoga, češkoga, poljskoga, ruskoga, francuskoga, talijanskoga i njemačkoga.

U Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu čuva se njegovo djelo Slobodarke iz 1883. godine.

Hrvatski pjesnik i pravaški političar August Harambašić, čiji su vatreni domoljubni stihovi oduševljavali čitavu hrvatsku naciju, doživljava potpuni slom svojih mladenačkih ideala i pomračenje uma te umire sam i zaboravljen u duševnoj bolnici u Stenjevcu 16. srpnja 1911. godine.

Kad laž ima lijepo ruho,
A istina ružno,
Tad laž svuda dobro prođe,
A istina tužno.

(Pjesma Trnu)

The post „Neka bude svakom svoje, Hrvatska Hrvatom!“ – u spomen na Augusta Harambašića appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Uz obljetnicu objavljivanja prvih hrvatskih novina http://www.nsk.hr/uz-obljetnicu-objavljivanja-prvih-hrvatskih-novina/ Thu, 12 Jul 2018 07:03:56 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49602

Categories: Na današnji dan

Prve novine na hrvatskome jeziku, Kraljski Dalmatin – Il Regio Dalmata, objavljene su 12. srpnja 1806. godine. Te hrvatsko-talijanske upravno-političke tjedne novine, službene novine francuske uprave u Dalmaciji, izlazile su u Zadru, svake subote od 1806. do 1810. …

(Read more...)

The post Uz obljetnicu objavljivanja prvih hrvatskih novina appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Prve novine na hrvatskome jeziku, Kraljski Dalmatin – Il Regio Dalmata, objavljene su 12. srpnja 1806. godine. Te hrvatsko-talijanske upravno-političke tjedne novine, službene novine francuske uprave u Dalmaciji, izlazile su u Zadru, svake subote od 1806. do 1810. godine, a bile su jedna od prijelomnica u povijesti hrvatskoga jezika. Tekst na talijanskome i hrvatskome jeziku bio je složen dvostupačno. Uređivali su ga B. Benincasa, I. Kreljanović i N. Budrović, a za hrvatske prijevode zaslužni su franjevac Paško Jukić i dominikanac Nikola Dominik Budrović.

U povijesti hrvatskoga novinstva Kraljski Dalmatin ostaje zapamćen i po tome što je na njegovim stranicama objavljena prva novinska vijest na hrvatskome jeziku, prva novinska recenzija jedne knjige, a novinarsku djelatnost na svojem jeziku ostavio je prvi hrvatski novinar Nikola Dominik Budrović.

S razdobljem Napoleonove vlasti početkom XIX. stoljeća u hrvatske krajeve dolaze slobodoumne građanske i nacionalne ideje te s time u svezi pomaci u uporabi hrvatskoga jezika. Zahvaljujući podatku što je izlazio i na hrvatskome, Kraljski Dalmatin bio je čitan u većinskome hrvatskom pučanstvu u pokrajini te se njegovo izlaženje može smatrati početkom hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji.

U Kraljskome Dalmatinu bili su zastupljeni članci s temama iz brojnih područja, obuhvaćajući demografiju, gospodarstvo, politiku, pravo, zakonodavstvo, povijesne znanosti, religiju, kulturnu povijest, odgoj i naobrazbu, zdravstvo, socijalnu skrb, vojne znanosti, obrtništvo, poljodjelstvo, šumarstvo, promet, trgovinu itd. te se s pravom može zaključiti da je prosvjetiteljska vrijednost novina u jadranskoj Hrvatskoj početkom XIX. stoljeća iznimno velika.

Godine 2006., u povodu 200. obljetnice Kraljskoga Dalmatina, započet je projekt petosveščanoga izdanja pretiska Kraljskoga Dalmatina u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Erasmus naklade i Sveučilišta u Zadru. Izlaskom zadnje knjige o Kraljskome Dalmatinu projekt je završen 2011. godine.

Pretiskom Kraljskoga Dalmatina prve hrvatske novine postale su pristupačne svakomu zainteresiranu čitatelju, čime je taj kulturološki podatak postao dio javne svijesti i znanja.

Komplet izvornika čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a svi digitalizirani brojevi novina dostupni su na Portalu digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa.

The post Uz obljetnicu objavljivanja prvih hrvatskih novina appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Raspisan natječaj za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta http://www.nsk.hr/raspisan-natjecaj-za-popunu-upraznjenoga-sistematiziranog-radnog-mjesta-5/ Wed, 11 Jul 2018 06:52:53 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49659

Categories: Izdvajamo

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu raspisuje natječaj za popunu sljedećega sistematiziranog radnog mjesta: – viši stručni savjetnik za javnu nabavu u Odjelu Zajednički poslovi – Odsjeku Tajništvo. Više pojedinosti o Natječaju.

(Read more...)

The post Raspisan natječaj za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu raspisuje natječaj za popunu sljedećega sistematiziranog radnog mjesta:

– viši stručni savjetnik za javnu nabavu u Odjelu Zajednički poslovi – Odsjeku Tajništvo.

Više pojedinosti o Natječaju.

The post Raspisan natječaj za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Natječaj za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta http://www.nsk.hr/natjecaj-za-popunu-upraznjenoga-sistematiziranog-radnog-mjesta-6/ Wed, 11 Jul 2018 06:45:56 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49657

Categories: Natječaji, Natječaji za popunu upražnjenih radnih mjesta

Na temelju članka 24. Temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN 128/17 ), te članka 26. Statuta NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU raspisuje N A T J E Č A J za popunu …

(Read more...)

The post Natječaj za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Na temelju članka 24. Temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN 128/17 ), te članka 26. Statuta

NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
raspisuje
N A T J E Č A J
za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta

1. Viši stručni savjetnik za javnu nabavu u Odjelu Zajednički poslovi Odsjeku Tajništvo

 • jedan izvršitelj na određeno vrijeme, uz probni rad u trajanju od tri mjeseca (do povratka s roditeljskoga dopusta)

Uvjeti: završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili VSS, područje ekonomija ili pravo te stečen odgovarajući naziv u skladu s posebnim propisom, 5 godina radnoga iskustva na odgovarajućim poslovima,  aktivno znanje engleskoga jezika.

Sukladno članku 13. Zakona o ravnopravnosti spolova na natječaj se, pod ravnopravnim uvjetima, imaju pravo javiti osobe obaju spolova.

Uz prijavu kandidati su dužni priložiti:

   • životopis
   • dokaz državljanstva (preslika domovnice ili osobne iskaznice)
   • dokaze o stručnoj spremi (presliku diplome)
   • dokaz o radnome iskustvu (elektronički zapis ili potvrda o podacima evidentiranim u bazi podataka Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje)
   • uvjerenje o nekažnjavanju, ne starije od šest mjeseci.

Isprave se prilažu u neovjerenom presliku, a prije izbora kandidata, kandidat predložen za zasnivanje radnoga odnosa, predočit će izvornike.

Rok je za podnošenje prijava 8 (osam) dana od dana objave u Narodnim novinama.

Prijavu na natječaj s prilozima poslati na adresu: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, 10 000 Zagreb ili osobno predati s naznakom “prijava na Natječaj za popunu upražnjenih radnih mjesta (navesti redni broj i naziv radnog mjesta) od 11. 7. 2018.”

Urednom prijavom smatra se ona koja sadrži sve podatke i priloge navedene u javnom natječaju te koja je vlastoručno potpisana. Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati. Osobe koje prema posebnim propisima ostvaruju pravo prednosti, moraju se u prijavi na natječaj pozvati na to pravo, odnosno priložiti propisane dokaze o svom statusu.

Moguće je provođenje testiranja, o čemu će kandidati biti pravodobno obaviješteni.

O rezultatima natječaja svi će kandidati biti obaviješteni na isti način i u istome roku. Priložena natječajna dokumentacija se ne vraća.

The post Natječaj za popunu upražnjenoga sistematiziranog radnog mjesta appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
NSK utvrđena jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja RH Vijećem EU 2020. u Republici Hrvatskoj http://www.nsk.hr/nsk-utvrdena-jednim-od-sredisnjih-prostora-za-provedbu-aktivnosti-predsjedanja-rh-vijecem-eu-2020-u-republici-hrvatskoj/ Tue, 10 Jul 2018 10:48:41 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49641

Categories: Izdvajamo

Vlada Repub­like Hrvatske na svojoj je sjednici održanoj 5. srpnja 2018. godine na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/11, 119/14 i 93/16) donijela Odluku o utvrđivanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice …

(Read more...)

The post NSK utvrđena jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja RH Vijećem EU 2020. u Republici Hrvatskoj appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Vlada Repub­like Hrvatske na svojoj je sjednici održanoj 5. srpnja 2018. godine na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/11, 119/14 i 93/16) donijela Odluku o utvrđivanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. u Republici Hrvatskoj.

Na temelju Odluke započet će radovi prema postojećem Projektu i njegova nadopuna za uređenje dijela Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kojem će se odvijati predsjedanje, čime će u cijelosti biti dovršeno uređenje zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja je za javnost otvorena 28. svibnja 1995. godine.

Odluka o utvrđivanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. u Republici Hrvatskoj.

The post NSK utvrđena jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja RH Vijećem EU 2020. u Republici Hrvatskoj appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Sedmi hrvatski biennale ilustracije http://www.nsk.hr/sedmi-hrvatski-biennale-ilustracije/ Tue, 10 Jul 2018 07:16:52 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49210

Categories: Obavijesti

Hrvatski biennale ilustracije, međunarodna manifestacija posvećena suvremenoj ilustraciji, održava se od 12. lipnja do 22. srpnja 2018. godine u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Tema ovogodišnjeg biennala je grad, a radove su prijavili afirmirani i anonimni ilustratori iz Australije, …

(Read more...)

The post Sedmi hrvatski biennale ilustracije appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Hrvatski biennale ilustracije, međunarodna manifestacija posvećena suvremenoj ilustraciji, održava se od 12. lipnja do 22. srpnja 2018. godine u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

Tema ovogodišnjeg biennala je grad, a radove su prijavili afirmirani i anonimni ilustratori iz Australije, Bugarske, Češke, Irana, Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Ovogodišnji biennale obilježen je suradnjom s nakladničkom kućom Fraktura te će tako biti izloženi i radovi hrvatskih ilustratora nastali po narudžbi za naslovnice knjiga ili ilustracije romana domaćih i stranih književnika, a koji također kao temu imaju grad.

U većem dijelu izabranih radova primjećuje se kako su autori temi pristupili u doslovnom smislu oslanjajući se pritom u njenoj obradi na svakodnevicu i rutinu gradske vreve – našli su se na tim ilustracijama susjedi, sudari, automobili, bicikli, tramvaji i motori, stambena naselja, neboderi, blokovi, kuće i dvorišta, ulice pune zaposlenih gradskih djevojaka, smetlara i poštara, ali i kavane i parkovi puni ptica, miševa i insekata, piše Danijela Marković, koautorica izložbe.

Katalog izložbe dostupan je na mrežnom mjestu Galerije Klovićevi dvori.

The post Sedmi hrvatski biennale ilustracije appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Ljetno radno vrijeme Knjižnice http://www.nsk.hr/ljetno-radno-vrijeme-knjiznice/ Fri, 06 Jul 2018 06:49:08 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49088

Categories: Izdvajamo, Obavijesti

U razdoblju od 16. srpnja do 19. kolovoza 2018. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati. Subotom će Knjižnica biti zatvorena. Dana 15. kolovoza 2018. godine …

(Read more...)

The post Ljetno radno vrijeme Knjižnice appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U razdoblju od 16. srpnja do 19. kolovoza 2018. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati.

Subotom će Knjižnica biti zatvorena.

Dana 15. kolovoza 2018. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će zatvorena.

Od 20. kolovoza 2018. godine Knjižnica će biti otvorena prema redovitome radnom vremenu.

The post Ljetno radno vrijeme Knjižnice appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Krležini rukopisi izloženi u NSK http://www.nsk.hr/krlezini-rukopisi-izlozeni-u-nsk/ Thu, 05 Jul 2018 11:19:21 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49524

Categories: Izložbe

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 4. srpnja 2018. godine otvorena je jednodnevna prigodna izložba Krležini rukopisi kao dio programa Festivala Miroslav Krleža. Izložba je predstavila građu na kojoj se zasniva ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala. Skupu se …

(Read more...)

The post Krležini rukopisi izloženi u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 4. srpnja 2018. godine otvorena je jednodnevna prigodna izložba Krležini rukopisi kao dio programa Festivala Miroslav Krleža. Izložba je predstavila građu na kojoj se zasniva ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala.

Skupu se na početku obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić koja je pozdravila okupljene. O vrijednosti Festivala Miroslav Krleža, njegovu nastanku i povijesti govorio je Goran Matović, utemeljitelj i ravnatelj Festivala. Dr. sc. Lada Čale Feldman se, između ostaloga, osvrnula na scenska uprizorenja nadahnuta Krležinim tekstovima koja su posjetitelji imali priliku ovih dana pogledati na Krležinu Gvozdu, a zanimljive podatke iznijela je i o djelu Hrvatska rapsodija, koje je uz 100. obljetnicu objavljivanja ponovno otisnuto u biblioteci Festivalski Krleža, a nakladnici su izdanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Teatar poezije i nakladnička kuća Jesenski i Turk. Voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK dr. sc. Irena Galić Bešker iscrpno je predstavila rukopisnu i tiskanu Krležinu građu predstavljenu na izložbi.

Podsjetimo, građa izložena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prati program 7. festivala Miroslav Krleža, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje Kako stoje stvari (održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu), prvo izdanje kultnih Balada Petrice Kerempuha, plakate predstave Leda Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK i dr.

Miroslav Krleža jedan je od najplodnijih i najsvestranijih hrvatskih književnika, koji je u hrvatsku kulturnu baštinu upisan velikim slovima. Njegovi rukopisi pohranjeni su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kamo su prispjeli 2001. godine po isteku dvadesetogodišnjega moratorija. I sâm Krleža bio je član Knjižnice, o čem svjedoče njegove članske iskaznice koje su danas dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga. Njegova supruga Bela radila je u Sveučilišnoj knjižnici 1920/1921. godine.

Festival Miroslav Krleža svoje će sedmo izdanje zaokružiti gastronomsko-nadrealističnim susretom Doručak kod Krleže na Krležinu Gvozdu u subotu 7. srpnja u 7 sati ujutro, u vrijeme Krležina rođenja. U sklopu ovoga događanja bit će predstavljeni i pretisci Krležinih izdanja Pjesme I. i Pjesme II., također objavljeni u biblioteci Festivalski Krleža 2018. godine.

The post Krležini rukopisi izloženi u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Svečano otvorena izložba „Books, Directions, Audiences“ u NSK http://www.nsk.hr/svecano-otvorena-izlozba-books-directions-audiences-u-nsk/ Thu, 05 Jul 2018 08:59:47 +0000 http://www.nsk.hr/?p=49520

Categories: Izdvajamo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. srpnja 2018. godine svečano je otvorena gostujuća izložba Books, Directions, Audiences (Knjige, smjerovi, publika) Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod kojoj je svrha predstaviti hrvatskoj javnosti svoj vrijedan …

(Read more...)

The post Svečano otvorena izložba „Books, Directions, Audiences“ u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. srpnja 2018. godine svečano je otvorena gostujuća izložba Books, Directions, Audiences (Knjige, smjerovi, publika) Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod kojoj je svrha predstaviti hrvatskoj javnosti svoj vrijedan fond u Godini europske kulturne baštine. Izložbu je otvorila Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, a svi zainteresirani mogu je pogledati do 20. srpnja 2018. godine.

Na svečanome otvorenju izložbe prigodnim obraćanjima uzvanike su pozdravile dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i Antoaneta Totomanova, zamjenica ravnateljice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod.

O izložbi koja predstavlja vrijednu građu iz zbirki triju odjela Nacionalne knjižnice Republike Bugarske, kao što su Rukopisi i stare tiskane knjige, Orijentalna zbirka te Bugarski povijesni arhivi, govorila je dr. sc. Boyana Mincheva, arhivistkinja u odjelu Rukopisi i stare tiskane knjige Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod.

Svečanomu otvorenju izložbe nazočile su i Mihaela Majcen-Marinić, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, mr. sc. Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Diana Glasnova, tajnica Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj i dr.

Program svečanoga otvorenja izložbe glazbenim izvedbama bugarskih narodnih pjesama obogatile su članice vokalnog trija Zorja.

Izložba Books, Directions, Audiences održava se u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica – CENL.

Dan nakon svečanoga otvorenja izložbe 4. srpnja 2018. godine predstavnice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod, Antoaneta Totomanova, dr. sc. Boyana Mincheva i Maria Karshiyska, stručnjakinja za međunarodne odnose Nacionalne knjižnice Republike Bugarske sastale su se s dr. sc. Tatijanom Petrić i Jasenkom Zajec, savjetnicom za međunarodne odnose NSK kako bi razgovarale o daljnjoj suradnji dviju nacionalnih knjižnica i nastavku učvršćivanja te zajedničke promidžbe višestoljetne povezanosti i kulturne suradnje Bugarske i Hrvatske. Nakon sastanka uz vodstvo Amelije Kovačević, djelatnice Odjela Korisničke službe NSK, predstavnice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod obišle su Nacionalnu i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kako bi se podrobnije upoznale s njezinim radom, osobito radom Odjela Posebne zbirke NSK u sklopu kojega djeluju Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljovida i atlasa i Zbirka muzikalija i audiomaterijala.

The post Svečano otvorena izložba „Books, Directions, Audiences“ u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>