Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu http://www.nsk.hr Wed, 17 Oct 2018 11:54:07 +0000 hr hourly 1 Održan 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u NSK http://www.nsk.hr/odrzan-14-sajam-stipendija-i-visokog-obrazovanja-u-nsk/ Wed, 17 Oct 2018 11:54:07 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51352

Categories: Obavijesti

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. listopada 2018. godine održan je 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), a 18. listopada održat će se u zgradi Sveučilišnih odjela Kampusa Sveučilišta …

(Read more...)

The post Održan 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. listopada 2018. godine održan je 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), a 18. listopada održat će se u zgradi Sveučilišnih odjela Kampusa Sveučilišta u Rijeci. Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Na početku održavanja Sajma održan je okrugli stol posvećen budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj. Na okruglom stolu su govorili mr. sc. Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj i obrazovanje,  Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Na 14. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovalo je više od 30 izlagača iz 14 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji su predstavili svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima bile su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljene su stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji su mogli pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što je Sajam učinilo jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u četrnaest godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.

The post Održan 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe http://www.nsk.hr/glavna-ravnateljica-nacionalne-i-sveucilisne-knjiznice-u-zagrebu-na-sedmoj-konferenciji-ravnatelja-nacionalnih-knjiznica-jugoistocne-europe/ Tue, 16 Oct 2018 13:19:38 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51323

Categories: Obavijesti

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić sudjelovala je na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe 4. i 5. listopada 2018. godine koja se održala u Nacionalnoj knjižnici Srbije. Glavna tema Konferencije …

(Read more...)

The post Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić sudjelovala je na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe 4. i 5. listopada 2018. godine koja se održala u Nacionalnoj knjižnici Srbije.

Glavna tema Konferencije bila je digitalizacija u nacionalnim knjižnicama Jugoistočne Europe te problemi čuvanja i zaštite digitalne građe, s osvrtom na probleme smještaja, čuvanja i zaštite fizičke građe.

Konferenciji su nazočili i ravnatelji iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Albanije, Grčke i Srbije. Sudionici su razmijenili iskustva s najnovijim trendovima u razvoju digitalnih zbiraka i digitalnim pomagalima za upravljanje podatcima. Predstavljeni su aktualni projekti te je istaknuta važnost umrežavanja, dijeljenja resursa, kao i planskoga i strateškoga razvoja procesa digitalizacije nastavkom suradnje u budućim projektima.

Uz Konferenciju, održana je i radionica trajnoga čuvanja digitalne građe na kojoj je Juraj Strnisko predstavio dobru praksu slovačkoga Središnjeg arhiva podataka u Sveučilišnoj knjižnici u Bratislavi.

Konferencija ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe osmišljena je po uzoru na Konferenciju nacionalnih knjižnica Europe (CENL). Nakon razdoblja stanke Konferencija se ponovno počela održavati 2012. godine u Beogradu, zatim u Cetinju (2013.), Zagrebu (2014.), Ljubljani (2015.), Sarajevu (2016.) i Skopju (2017.).

The post Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Sedmoj konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige http://www.nsk.hr/svecano-otvoren-mjesec-hrvatske-knjige/ Tue, 16 Oct 2018 12:12:13 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51289

Categories: Izdvajamo

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2018. Temu ovogodišnje manifestacije organizatori su saželi u slogan Baš baština i usmjeren je na baštinu kao temelj nacionalnoga …

(Read more...)

The post Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2018. Temu ovogodišnje manifestacije organizatori su saželi u slogan Baš baština i usmjeren je na baštinu kao temelj nacionalnoga i kulturnoga identiteta, kao i sloganom (U)čitaj nasljeđe.

Na svečanom otvaranju, čiji je pokrovitelj bio Grad Zagreb, pozdravne riječi okupljenima su uputili: Višnja Cej, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2018.; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koji je skup pozdravio u ime ministrice kulture i predsjednika Vlade. Svečani program započeo je glazbenim nastupom Klavirskog dua Turkulin – Ljubičić, a završio uz taktove Gudačkog kvarteta Sebastian.

U Mjesecu hrvatske knjige 2018., u trajanju od 15. listopada do 15. studenog, u više od dvjesto knjižnica diljem Hrvatske bit će organizirano oko dvije tisuće programa povezanih s hrvatskom kulturnom baštinom, a kroz prizmu knjige i naglasak na važnosti poticanja čitanja. Program manifestacije uključuje i čitateljski maraton, koji će se održati 23. listopada, natjecanje u čitanju naglas te proglašenje Knjižnice godine, koje se održava na Dan hrvatske knjige 11. studenoga. Ove godine dobitnik toga naslova je Gradska knjižnica i čitaonica Beli Manastir. Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Do baštine na krilima mašte održat će se 15. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u Mjesecu hrvatske knjige već dugi niz godina sudjeluje članstvom u Programskom i organizacijskom odboru, a i sama se u manifestaciju uključuje vlastitim programima. Od 22. do 31. listopada bit će otvoren natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK! kojim ćemo odabrati najbolje osmišljenu priču o hrvatskoj kulturnoj baštini. Odabrana priča bit će pretočena u virtualnu izložbu. Uoči Dana hrvatskih knjižnica, od 8. do 10. studenoga, svojim ćemo korisnicima omogućiti povrat posuđenih knjiga uz oprost zakasnine u akciji Knjigu vrati, ništa ne plati!.

Središnje događanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u Mjesecu hrvatske knjige 2018. bez sumnje će biti izložba Hrvatska glagoljica, u trajanju od 6. studenog do 15. prosinca, koja će predstaviti do sada neispričanu priču o najstarijem hrvatskom pismu.

U proslovu programske knjižice, pod naslovom Naš trag u vremenu, koji je za Mjesec hrvatske knjige napisao akademik Krešimir Nemec, možemo pročitati: Čitanje je, kako je upozorio Alberto Manguel u Povijesti čitanja, kumulativno i teče po geometrijskoj progresiji – svako novo čitanje nadograđuje se na sve ono što je čitatelj već prije pročitao. Tako se šire ideje i znanja, uspostavljaju sinkronijske i dijakronijske relacije, tradicija prelazi ograničenja prostora i vremena. Zato je velika knjiga svijeta ujedno i knjiga pamćenja.

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja više od dvadeset godina uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Njezin organizator su Knjižnice grada Zagreba, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Programska knjižica.

The post Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Sjećanje na hrvatskoga skladatelja http://www.nsk.hr/sjecanje-na-hrvatskoga-skladatelja/ Tue, 16 Oct 2018 06:40:19 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51276

Categories: Izdvajamo

Možemo li zamisliti svijet bez glazbe? Bez pjesme, plesa, kućne glazbe i koncerata? Ni u svijetu niti kod čovjeka ništa se ne događa bez glazbe. Glazba se često doživljava kao dah kojim su bogovi čovjeku udahnuli život. Svatko …

(Read more...)

The post Sjećanje na hrvatskoga skladatelja appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Možemo li zamisliti svijet bez glazbe? Bez pjesme, plesa, kućne glazbe i koncerata? Ni u svijetu niti kod čovjeka ništa se ne događa bez glazbe. Glazba se često doživljava kao dah kojim su bogovi čovjeku udahnuli život. Svatko tko ima smisla za glazbu i voli je, osjeća u sebi nešto poput božanskog daha koji mu daje osjećaj da nije uzalud na ovome svijetu te da nije sam.

(Pero Gotovac – sin Jakova Gotovca)

Hrvatski operni dirigent i skladatelj, zapravo samouk umjetnik, Jakov Gotovac, rođen je 11. listopada 1895. u Splitu, a umro je 16. listopada 1982. godine u Zagrebu. Školovao se u Splitu i Zagrebu, gdje je glazbu učio kod Antuna Dobronića i Josipa Hatzea. Karijeru je započeo organizirajući orkestralnu i zborsku sekciju filharmonijskoga društva u Šibeniku. Djelovao je od 1923. do 1958. godine kao operni dirigent u Zagrebu. Bio je nenadmašan zborovođa akademskoga društva Mladost, a vodio je i pjevačka društva Jug, Pavao Markovac i Vladimir Nazor.

Kao skladatelj Gotovac je pripadnik nacionalnoga glazbenog smjera te je za svoja vokalna djela često uzimao narodne tekstove. U njegovim orkestralnim djelima učestali su elementi glazbenoga folklora. Među sadržajnim motivima Gotovčevih djela ističu se ljubavna lirika i humor. Gotovčeve su najuspjelije skladbe djelo za zbor Koleda, orkestralno Simfonijsko kolo, romantična narodna opera Morana te scenska glazba za Gundulićevu Dubravku.

Ipak, najpoznatije mu je djelo opera Ero s onoga svijeta, koja ga je proslavila izvan granica domovine – izvedena je u više od 80 europskih glazbenih pozornica, čak na devet jezika. Zahvaljujući raskošnoj, raspjevanoj melodici i dopadljivu libretu, svrstala se i među najuspjelije komične opere. Nastala je 1935. godine na tekst Milana Begovića, a praizvedena je 2. studenoga iste godine. U fondu Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu čuva se rukopis opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, kao i rukopisne i tiskane solo popijevke.

Jakov Gotovac bio je akademik i dobitnik nagrade za životno djelo Vladimir Nazor te nagrade AVNOJ-a. Obogatio je hrvatsku solo popijevku brojnim skladbama nadahnutim hrvatskim glazbenim folklorom.

Smatra se jednim od naših umjetnika koji je nekada živio i stvarao umjetnička djela, a danas svi njegujemo uspomenu na ta vremena.

Oduvijek sam volio glazbu. Kao takav, dobro sam se uklopio u moj rodni grad, Split. Završio sam akademiju dramskih umjetnosti, ali srce me i dalje vuklo glazbi jer, kako je i sam Nietzsche rekao: „U glazbi strasti uživaju u sebi samima”.

Izvor naslovne fotografije: https://pixabay.com.

The post Sjećanje na hrvatskoga skladatelja appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Obilježen Europski dan konzervacije-restauracije u NSK http://www.nsk.hr/obiljezen-europski-dan-konzervacije-restauracije-u-nsk/ Mon, 15 Oct 2018 10:48:48 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51250

Categories: Izdvajamo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 12. listopada 2018. godine obilježen je Europski dan konzervacije-restauracije na poticaj i u organizaciji Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U povodu obilježavanja Europskoga dana konzervacije-restauracije koji …

(Read more...)

The post Obilježen Europski dan konzervacije-restauracije u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 12. listopada 2018. godine obilježen je Europski dan konzervacije-restauracije na poticaj i u organizaciji Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U povodu obilježavanja Europskoga dana konzervacije-restauracije koji se širom Europe obilježava 14. listopada, Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorio je vrata građanima i organizirao zanimljiva predavanja o razvoju konzervatorsko-restauratorske službe u Hrvatskoj, kao i izazovima održivosti konzervatorsko-restauratorske prakse.

Predavanje pod nazivom Put do suvremenog konzerviranja i restauriranja održao je dr. sc. Denis Vokić, konzervator restaurator savjetnik sa Sveučilišta u Dubrovniku, predavanje po nazivom Izazovi održivosti u konzervatorsko-restauratorskoj praksi održala je dr. sc. Dragica Krstić, konzervatorica savjetnica iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok je Krešimir Jadro iz tvrtke Crescat u svojem izlaganju govorio o zelenim, ekološki prihvatljivim materijalima u zaštiti kulturne baštine.

Okupljene konzervatore i restauratore te građane prigodno su pozdravile i dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te dr. sc. Dragica Krstić, rukovoditeljica Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Europski dan konzervacije-restauracije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježen je prvi put po uzoru na druge europske zemlje radi isticanja vrijednosti konzervacije i restauracije u zaštiti i očuvanju kulturne baštine, kao i približavanja rada konzervatora i restauratora široj javnosti.

The post Obilježen Europski dan konzervacije-restauracije u NSK appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
14. sajam stipendija i visokog obrazovanja http://www.nsk.hr/14-sajam-stipendija-i-visokog-obrazovanja/ Mon, 15 Oct 2018 08:45:02 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51245

Categories: Obavijesti

Institut za razvoj obrazovanja organizira 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati u utorak 16. listopada 2018. od 10 do 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak 18. listopada 2018. …

(Read more...)

The post 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Institut za razvoj obrazovanja organizira 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati u utorak 16. listopada 2018. od 10 do 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak 18. listopada 2018. godine od 10 do 16 sati na Sveučilištu u Rijeci.

Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Na 14. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovat će više od 30 izlagača iz čak 14 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji će predstaviti svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljaju se stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji će moći pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što Sajam čini jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u četrnaest godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

The post 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
„Codex Gigas“ – najveći srednjovjekovni oslikani rukopis http://www.nsk.hr/codex-gigas-najveci-srednjovjekovni-oslikani-rukopis/ Fri, 12 Oct 2018 07:38:50 +0000 http://www.nsk.hr/?p=50272

Categories: Iz svijeta

Blog Open Culture objavio je članak o Codexu Gigasu (lat. golema knjiga), najvećem srednjovjekovnom oslikanom rukopisu na svijetu. Codex je visok više od 90 centimetara, širok 49 centimetra, debeo više od 22 centimetra, težak gotovo 75 kilograma, a …

(Read more...)

The post „Codex Gigas“ – najveći srednjovjekovni oslikani rukopis appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Blog Open Culture objavio je članak o Codexu Gigasu (lat. golema knjiga), najvećem srednjovjekovnom oslikanom rukopisu na svijetu. Codex je visok više od 90 centimetara, širok 49 centimetra, debeo više od 22 centimetra, težak gotovo 75 kilograma, a sačinjen je od koža 160 magaraca.

U svojem izvornom izdanju rukopis se sastojao od 320 listova, no deset listova u nekom je trenutku izrezano. Nije poznato tko je, niti zašto izrezao stranice. Prema nekim izvorima, te stranice sadržavale su molitvu Vragu, iako stručnjaci pretpostavljaju da je izglednije se njihov sadržaj odnosio na pravila za samostanski život benediktinaca, reda kojem se pripisuje nastanak ovog rukopisa.

Prema legendi prenesenoj usmenom predajom, autor je knjige benediktinac iz češkog samostana koji je bio osuđen na smrt zbog kršenja zavjeta. Kako bi se spasio, redovnik je rekao da će u jednoj noći napisati knjigu koja će sadržavati sve ljudsko znanje i hvaliti samostan. U slučaju uspješnog ispunjenja ovog nauma bio bi pošteđen osude.

Kako se približavala ponoć, shvatio je da zadatak neće moći završiti u jednoj noći te se za pomoć obratio Vragu, zauzvrat mu ponudivši svoju dušu. Izvor nadahnuća za ovu legendu nedvojbeno je crtež Vraga u boji koji zauzima gotovo polovicu 577. stranice, a kojeg je redovnik, prema istoj legendi, morao dodati u rukopis kao znak zahvalnosti Vragu te zbog kojeg je Codex Gigas ujedno poznat i kao Vražja biblija.

Codex Gigas napisan je u 12. stoljeću u Bohemiji, današnjoj Češkoj. Njegov stvarni autor nije poznat, međutim, na temelju ujednačenosti rukopisa kojim je pisan, smatra se da ga je uistinu napisala jedna osoba, i to čitavog odjednom. Istraživanjem koje je provelo društvo National Geographic došlo se do zaključka kako bi jednoj osobi trebalo pet godina samo da ispiše rukopis, dok bi za oslikavanje bilo potrebno dodatnih 20 godina.

Sadržaj knjige također je neobičan. Codex se sastoji od Biblije na latinskom, Židovskih starina Josipa Flavija, Podrijetla riječi ili etimologija Izidora Seviljskog, medicinskih tekstova te Češke kronike Kuzme Praškog.

Na kraju Tridesetogodišnjeg rata 1648. godine Codex Gigas prenesen je iz Češke u Švedsku kao ratni plijen i danas se nalazi u Nacionalnoj knjižnici Švedske. U cijelosti je digitaliziran i može mu se pristupiti na mrežnom mjestu Knjižnice, a uz kratku povijest Codexa dostupan je i popis njegovih najzanimljivijih dijelova.

The post „Codex Gigas“ – najveći srednjovjekovni oslikani rukopis appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Održana dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice http://www.nsk.hr/odrzana-dvadeset-deveta-iz-ciklusa-tribina-na-temu-inozemne-croatice/ Thu, 11 Oct 2018 07:15:03 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51184

Categories: Predstavljanja

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 10. listopada 2018. godine, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, održana je dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Gošća je bila spisateljica, novinarka, urednica i fotografkinja Branka Primorac, a tribinu …

(Read more...)

The post Održana dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 10. listopada 2018. godine, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, održana je dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.

Gošća je bila spisateljica, novinarka, urednica i fotografkinja Branka Primorac, a tribinu je vodila dr. sc. Željka Lovrenčić.

Na tribini se govorilo o spisateljskoj karijeri Branke Primorac, radu u novinarstvu, bavljenju fotografijom, prijevodima njezinih knjiga, dječjoj književnosti, povezanosti sa Španjolskom, boravcima u Milanu i Londonu, putovanju u Meksiko, nagradama, priznanjima i dr.

Više pojedinosti o autorici.

The post Održana dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice – gošća Branka Primorac http://www.nsk.hr/dvadeset-deveta-iz-ciklusa-tribina-na-temu-inozemne-croatice-gosca-branka-primorac/ Wed, 10 Oct 2018 06:24:32 +0000 http://www.nsk.hr/?p=50845

Categories: Predstavljanja

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u srijedu 10. listopada 2018. godine u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, dvadeset devetu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Voditeljica je tribine dr. sc. Željka Lovrenčić. …

(Read more...)

The post Dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice – gošća Branka Primorac appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u srijedu 10. listopada 2018. godine u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, dvadeset devetu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.

Voditeljica je tribine dr. sc. Željka Lovrenčić.

Gošća je spisateljica, novinarka, urednica i fotografkinja Branka Primorac. Na tribini će se govoriti o njezinoj spisateljskoj karijeri, radu u novinarstvu, bavljenju fotografijom, prijevodima njezinih knjiga, dječjoj književnosti, povezanosti sa Španjolskom, boravcima u Milanu i Londonu, putovanju u Meksiko, nagradama, priznanjima i dr.

Branka Primorac hrvatska je spisateljica, novinarka, urednica i fotografkinja. Školovala se u Zagrebu, u svojem rodnom gradu. Kao studentica boravila je duže vrijeme u Milanu i Londonu, gdje je pohađala Cambridge School za engleski jezik. Studirala je i diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je završila i jednogodišnju novinarsku školu CINK – Centar za izobrazbu novinarskih kadrova. Cijeli radni vijek provela je kao novinarka i urednica u zagrebačkome dnevniku Večernji list, ali je pisala i za druge novine. Uređivala je nekoliko rubrika, ali najdulje razdoblje subotnji Večernjakov prilog Revija, koji je prethodnik današnjega Obzora, poznati Večernjakov književni Natječaj za kratku priču, potom rubriku kulture te Večernjakovu biblioteku najboljih hrvatskih romana 20. stoljeća u suradnji sa Seidom Serdarevićem. Udana je, ima dvoje djece i troje unučadi.

Piše od djetinjstva, a u četvrtome razredu osnovne škole objavila je novinarski tekst u dječjem časopisu Radost. Prvi njezini književni radovi, odnosno priče, tiskani su u časopisu za mlade Tina (1972. – 1973.) pod djevojačkim imenom Branka Matić. Godine 1992. objavljen joj je prvi roman za djecu Mama, pazi pas!, a nekoliko mjeseci poslije i njezin najpopularniji roman Maturalac, koji je 2018. godine doživio svoje prvo inozemno izdanje na španjolskome jeziku. To je djelo 1993. godine osvojilo književnu nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za mladež. Roman Maturalac uvršten je u popis lektire za sedmi razred osnovne škole, kao i roman Ljubavni slučaj mačka Joje za peti razred. Romanom Zvonka Zmaj i Tri kavalira koji je osvojio književnu nagradu Anto Gardaš za 2012. svrstana je na Časnu listu IBBY-ja za 2014. godinu te je pozivom organizatora otišla na Svjetski kongres IBBY-ja u Meksiko. Godine 2017. za roman Moj brat živi u kompjutoru dobila je dvije nagrade – nagradu SFERA te drugi put nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu objavljen 2016. godine. Moj brat živi u kompjutoru već ima drugo izdanje, što je uvijek veliki doživljaj za pisca, posebno zato što taj novi naslov nije lektiro djelo.

Piše priče, romane, priče za laku noć i dramske igre za radio, djecu, mlade te odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga novinarskog društva i Društva pisaca za djecu i mlade. Pomak u književnosti za odrasle napravila je 2001. godine kada je objavila romansiranu biografiju Perešin, život i smrt za koju je dobila književno-publicističku nagradu Bili su prvi kad je trebalo za najbolje djelo 2001. o Domovinskome ratu. Dosad ima deset objavljenih naslova, a pisala je i kriminalističke priče pod pseudonimom Adela M. Fischer. Napisala je roman za odrasle Divlje godine 2010. godine o nasilju među mladima. U međuvremenu su joj za Hrvatski radio snimljene dvije radio-igre za djecu, i to Martino obećanje i Moj djed astronaut (vlastita dramatizacija), te nekoliko priča za laku noć. Trenutačno se bavi pisanjem kratkih proznih oblika koji svoje polazište imaju u novinarskome životu, ali i podužim romanom Glavni urednik.

Nekoliko priča uvršeno joj je u zajedničke zbirke poput 20 + 1 najbolja priča za ljeto Broda kulture, i to tri godine zaredom 2014., 2015. i 2016., te u nekim drugim izdanjima i časopisima, a dijelovi romana objavljeni su joj na Hrvatskome radiju. Roman Divlje godine dramatiziran je i bit će prikazan ove, odnosno 2018. godine. Bitno je istaknuti da se ove godine okušala i u pisanju slikovnice.

The post Dvadeset deveta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice – gošća Branka Primorac appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
NSK se pridružuje akciji „Pokrenimo zelene knjižnice“ prikazivanjem dokumentarnih filmova s temom ekologije i održiva razvoja http://www.nsk.hr/nsk-se-pridruzuje-akciji-pokrenimo-zelene-knjiznice-prikazivanjem-dokumentarnih-filmova-s-temom-ekologije-i-odrziva-razvoja/ Tue, 09 Oct 2018 08:50:04 +0000 http://www.nsk.hr/?p=51155

Categories: Obavijesti

U sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a ususret 1. međunarodnoj konferenciji o zelenim knjižnicama u knjižničarstvu Let`s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva …

(Read more...)

The post NSK se pridružuje akciji „Pokrenimo zelene knjižnice“ prikazivanjem dokumentarnih filmova s temom ekologije i održiva razvoja appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>
U sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a ususret 1. međunarodnoj konferenciji o zelenim knjižnicama u knjižničarstvu Let`s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva pridružuje se nacionalnoj akciji Pokrenimo zelene knjižnice koja se održava već četvrtu godinu zaredom.

Akcija traje čitavu godinu, a uključuje projekcije filmova s ovogodišnjega E?! – Okolišnog film festivala, čije je prikazivanje omogućila Zelena akcija.

Od 4. listopada 2018. godine na plazma ekranima u glavnome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i na ostalim katovima prikazivat će se kratki dokumentarni filmovi koji na različite načine obrađuju teme povezane sa zagađenjem, zaštitom okoliša, zelenim aktivizmom i dr.

Pojedinosti o filmovima

Čuvari rijeka

Film upozorava na probleme i štetu načinjenu prirodi pri izgradnji 300 hidroelektrana na 244 rijeke u Bosni i Hercegovini. Predstavlja dizanje svijesti i borbe protiv štetnih hidroenergetskih projekata te potrebu za obnovljivim izvorima energije.

Kapitalizam je samo priča / Capitalism is Just a Story

Kratki film koji govori o sve većem nerazmjeru i društvenome jazu između bogatih i siromašnih u sustavu modernoga kapitalizma. Prikazom istina o današnjem svijetu, film obavješćuje gledatelje o problemima kapitalističkoga sustava te kako alternativno rješenje možemo biti mi sami.

Pravedna tranzicija / Just Transition

Dokumentarni film koji donosi primjere dobre prakse gdje su obnovljivi izvori energije prioritet. Preko nadahnjujuće priče o borbi protiv ugljenokopa na Filipinima, otkrijte rješenja filipinskih sindikalista i ekologa koji su se okrenuli od uporabe fosilnih na obnovljive i održive izvore energije.

Terra (Zemlja)

Ovaj vizualno zapanjujući uradak prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našega postojanja na Zemlji. Osvrće se na jedinstveno putovanje naše vrste koja je, među milijunima drugih, evoluirala iz mnogih etapa razvoja našega planeta. Mijenjajući se, ona postupno odmiče od svoje prirodne povijesti i postaje svjesna svijeta oko sebe.

In-Shadow – A Modern Odyssey – Animated Short

Animirani kanadski film iz 2017. godine vodi na vizionarsko putovanje kroz fragmentiranu neosvještenu sjenu modernoga svijeta.

Living simply in a tiny off grid cabin

Tom, Sarah i njihova kći Neesa žive u 20 kvadratnih metara malome domu na Novome Zelandu. Umjesto plaćanja najma, oni skrbe nad zemljom zajedno s vlasnicima te obje obitelji dijele golemu proizvodnju.

Our Plastic Free Island

Ono što je započelo kao dokumentarac o golemoj količini otpada proizvedenoga na otoku, razvilo se u kampanju #plasticfreejersey koja je pokrenuta usred snimanja. Potrebno se pokrenuti kao zajednica i ujediniti u borbi protiv zagađenja plastikom.

 Wake up call

Animirani film koji strogo kritizira društvo zbog prekomjerne potrošnje i bezobzirnoga iskorištavanja prirodnih izvora.

 

Svrha je dokumentarnih filmova osvješćivanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te prikaz primjera njihovih rješenja.

 

The post NSK se pridružuje akciji „Pokrenimo zelene knjižnice“ prikazivanjem dokumentarnih filmova s temom ekologije i održiva razvoja appeared first on Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

]]>