„Europeana Network“: predstavnica NSK na godišnjem sastanku ustanova okupljenih oko portala europske kulturne baštine Europeana

Objavljeno 17.11.2016.

U Nacionalnoj knjižnici Latvije u Rigi 8. i 9. studenoga 2016. godine održan je godišnji sastanak predstavnika ustanova okupljenih oko Europeane, digitalne knjižnice, muzeja i arhiva europske kulturne baštine. Između više od 200 predstavnika baštinskih ustanova iz čitave Europe, kao predstavnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sastanku je nazočila i savjetnica za međunarodnu suradnju NSK Jasenka Zajec. Sudionici sastanka razmijenili su znanja i iskustva vezano uz buduću suradnju na izgradnji Europeane kao najveće europske digitalne baštinske zbirke.

Uz godišnje izvješće i plan rada za nadolazeće razdoblje, raspravljalo se i o statutarnim promjenama i promjenama u upravljanju mrežom Europeana Network te o izborima za nove predstavnike u Savjetu članova mreže. Misao vodilja programa ovogodišnjega sastanka bila je Pokažite nam što imate, pa je tako izlaganjima autorica Jasenke Zajec, Sofije Klarin Zadravec, Karoline Holub i Renate Petrušić pod nazivom #DataFullOfLife predstavljen najnoviji portal digitalizirane građe Knjižnice – Digitalne zbirke NSK.

Europeana, digitalna knjižnica, muzej i arhiv europske kulturne baštine, razvija se od 2008. godine na poticaj i uz potporu Europske komisije radi virtualnoga okupljanja i povezivanja sveukupne kulturne baštine Europe. Riječ je o višejezičnome portalu za jedinstveni pristup digitalnoj i digitaliziranoj građi europskih kulturnih ustanova, a uz knjižnice uključuje i muzeje, arhive i ostale imatelje digitalne kulturne baštine. Europeana zagovara i potiče otvoreni pristup kulturnoj baštini radi poboljšanja razmjene ideja, podataka, informacija te široke dostupnosti najrazličitijih vrsta baštinske građe.

Kroz više od 53 000 000 zapisa digitalnih objekata dostupnih u sklopu portala Europeana korisnicima je omogućen izravan, brz i jednostavan pristup raznolikomu europskom kulturnom blagu, odnosno različitim digitalnim objektima te njihovim metapodatcima, kao i podatcima o autorskome pravu. Digitalizirana građa uključuje filmove, fotografije, slike, karte, rukopise, knjige, novine, arhivske zapise i dr.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu započela je dostavu podataka Europeani izložbom Reading Europe, a opsežnija dostava podataka nastavila se 2012. godine te su danas na Europeaninu portalu dostupni podatci iz Digitalnoga akademskog repozitorija, Portala starih hrvatskih novina, Hrvatskoga arhiva weba i najstarija hrvatska zvučna građa iz zbirke Zvuci prošlosti.