Dvadeset peta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice – gošća Lana Derkač

Objavljeno 8.1.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u četvrtak 11. siječnja 2018. godine u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, dvadeset petu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.

Voditeljica je tribine dr. sc. Željka Lovrenčić.

Gošća je književnica i urednica Lana Derkač. Na tribini će se govoriti o njezinu književnom i uredničkome radu, životu u rodnoj Požegi, gostovanjima na pjesničkim festivalima širom svijeta, poznanstvima s inozemnim književnicima i urednicima, prijevodima njezinih knjiga na strane jezike te suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni.

Lana Derkač rođena je 22. lipnja 1969. godine u Požegi. Diplomirala je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana je te uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim pjesničkim festivalima i književnim događanjima, kao što su Međunarodni pjesnički festival (Hrvatska), Stih u regiji (Hrvatska), Struške večeri poezije (Makedonija), Curtea de Arges Poetry Nights (Rumunjska), Kuala Lumpur World Poetry Reading (Malezija), Kritya (Indija), Sajam knjiga u Guadalajari (Meksiko), Lirikonfest (Slovenija), International Poetry Meeting (Cipar), Festival international et Marche de Poesie Wallonie – Bruxelles (Belgija), Festival Internacional de Poesia u Granadi (Nikaragva), Mediteranski pjesnički susret u Mdiqu (Maroko), Stockholm International Poetry Festival (Švedska), Međunarodni festival slavenske poezije u Tveru (Rusija), Ratkovićeve večeri poezije (Crna Gora) i dr. Tekstovi su joj prevođeni na osamnaest jezika, i to na engleski, španjolski, francuski, arapski, švedski, njemački, talijanski, ruski, poljski, mađarski, češki, albanski, makedonski, oriški, malajski, rumunjski, bugarski i slovenski.

U suradnji s Davorom Šalatom uredila je izbor iz svjetske poezije, Kairos u Zagrebu, u povodu Međunarodnoga pjesničkog festivala u Zagrebu. Suurednica je i jednoga izbora iz svjetske književnosti, Third Word, Post-Socialist Poetry, koji je uredila s indijskim piscem Thachomom Poyilom Rajeevanom, a tiskan je u Indiji.

Objavljene knjige

Usputna raspela (poezija), Privlačica, Vinkovci, 1995.
Utočište lučonoša (poezija), Meandar, Zagreb, 1996.
Eva iz poštanskog sandučića (poezija), Meandar, Zagreb, 1997.
Škrabica za sjene (poezija), Matica hrvatska, Karlovac, 1999.
Rezignacija (drame), Meandar, Zagreb, 2000.
Osjećam melankoliju (poezija, zajedno s R. Jarakom i T. Ribićem), Nakladnička kuća Tonimir i Varaždinsko književno društvo, Varaždinske toplice, 2002.
Osluškivanje anđela (kratke priče), Meandar, Zagreb, 2003.
Šuma nam šalje stablo e-mailom (poezija), DHK, Zagreb, 2004.
Striptiz šutnje (poezija), Tribina Jutro poezije, Zagreb, 2006.
Tko je postrojio nebodere (poezija), Altagama, Zagreb, 2006.
Murmullo sobre el asfalto (poezija, u suradnji s Davorom Šalatom), La Zonámbula, Guadalajara, 2008.
Zastava od prašine (kratke priče), V.B.Z, Zagreb, 2009.
Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (poezija), M.E.O, Bruxelles, 2010.
Šah sa snijegom (poezija), HDP, Zagreb, 2011.
Doručak za moljce (roman), Naklada Ljevak, Zagreb, 2012.
من صفة ناطحات أصحاب.. و قصيده أخرى (poezija), Al-Badawi Publishing & Distribution, Tunis, 2014.
Strateg (eseji), Disput, Zagreb, 2015.
Posvajanje neba (poezija), HDP, Zagreb, 2015.
Ugovor s prašinom (izbor iz poezije), JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje, 2017.

Nagrade

Hrvatska književna nagrada Zdravko Pucak za neobjavljenu knjigu pjesama autora mlađega od 30 godina – dodijeljena u Karlovcu za knjigu Škrabica za sjene 1999. godine.
Nagrada za najbolju knjigu pjesama slavonskoga autora Duhovno Hrašće – dodijeljena na Pjesničkim susretima Drenovci za knjigu Škrabica za sjene 2000. godine.
Prize of Corea Literature – dodijelila joj za prirodni modernizam World Academy od Arts and Culture u Seoulu 2013. godine.
Nagrada Risto Ratković za najbolju zbirku pjesama u regiji, odnosno na području Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske – dodijeljena za knjigu Posvajanje neba 2016. godine u Crnoj Gori.

Uz troje kandidata, autorica je bila u najužem izboru za nagradu The Grand Prize Orient-Occident for Arts u sklopu međunarodnoga festivala Curtea de Arges Poetry Nights u Rumunjskoj 2004. godine. Također je bila u najužem izboru za nagradu Tin Ujević sa zbirkom Tko je postrojio nebodere 2007. te sa zbirkom Posvajanje neba 2016. godine.