Donacija knjiga Šangajske knjižnice „Window of Shanghai“ Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 19.6.2018.

U povodu proslave 38. obljetnice suradnje gradova Šangaja i Zagreba, u Zagrebu je radi nastavka dugogodišnje suradnje 18. lipnja 2018. godine u Galeriji Forum u organizaciji Ureda za informiranje Gradske uprave Grada Šangaja i Grada Zagreba održana izložba fotografija i plakata Creative Shanghai (Kreativni Šangaj) koja se može razgledati do 22. lipnja 2018. godine.

Na svečanosti kojoj su nazočile dr. sc. Marina Krpan Smiljanec, knjižničarska savjetnica u Odjelu Nabava, i Jasenka Zajec, knjižničarka savjetnica za međunarodnu suradnju NSK, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručena je donacija od približno 80 knjiga o temi kineske kulture i Šangaja.

Donacija knjiga pod naslovom The Window of Shanghai (Prozor Sangaja) dio je međunarodnoga projekta kulturne razmjene koji je 2002. godine pokrenula Šangajska knjižnica. Dosad je preko Projekta darovano više od 10 000 knjiga u više od 138 ustanova sudionica, među kojima su narodne, sveučilišne i školske knjižnice, informacijski centri, znanstvene ustanove i dr. iz 66 država širom svijeta.

Izložba Kreativni Šangaj obuhvaća 24 odabrane fotografije Šangaja kojima će se predstaviti najbitniji i najpoznatiji dijelovi grada te kulturni život i urbani razvoja Šangaja. Riječ je o radovima poznatih šangajskih ilustratora i dizajnera.
Izložba sadrži i 30 plakata čiji su autori vodeći kineski umjetnici, kao što su Shen Haopeng, Jiang Qinggongm Yan Huiqing i Tang Shipeng.