Djelatnici NSK posjetili Nacionalnu knjižnicu Austrije

Objavljeno 18.9.2018.

Djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u petak 14. rujna 2018. godine posjetili su Nacionalnu knjižnicu Austrije (Österreichische Nationalbibliothek) i njezinu veliku izložbu Schatzkammer des Wissens, organiziranu u povodu 650. obljetnice jedne od najstarijih knjižnica Europe. Stručni posjet obuhvatio je i obilazak moderne knjižnice na Heldenplatzu, upoznavanje s njezinim fondom i posebnostima njezina rada.

Izložba Schatzkammer des Wissens otkrila je neke od najvrjednijih tiskanih i rukopisnih knjiga iz fonda Knjižnice, koja postojanje broji od 1368. godine, kada je Johannes von Troppau dovršio svoj Evanđelistar sa zlatnim pismom i bogatim iluminacijama. Ta se rukopisna knjiga smatra temeljom Austrijske nacionalne knjižnice, a vjerni preslik toga djela mogao se, uz mnoge druge znamenitosti iz fonda, pogledati u impozantnoj Carskoj dvorani u palači Hofburg.

Austrijska nacionalna knjižnica posjeduje više od 12 milijuna jedinica građe, od čega je dio raspoređen u posebne zbirke rukopisa, prvotisaka, glazbenih rukopisa, fotografija, karata, atlasa i dr.

Osim posjeta Knjižnici, djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu imali su priliku razgledati i središte Beča.