Djelatnici Nacionalne knjižnice Češke Republike u stručnome posjetu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 20.10.2017.

Djelatnica Nacionalne knjižnice Češke Republike (Národní knihovna České republiky) iz Odjela za rukopise i stare knjige Petra Hofbauerová i predstavnik Digitalne knjižnice Manuscriptorium Tomáš Klimek od 17. do 19. listopada 2017. godine boravili su u stručnome posjetu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Predstavnici Nacionalne knjižnice Češke Republike upoznali su se s djelatnošću i aktivnostima NSK obilaskom zbirki i čitaonica Knjižnice, a posjetili su i Hrvatski zavod za knjižničarstvo, kao i sve četiri zbirke građe posebne vrste NSK – Zbirku zemljovida i atlasa, Grafičku zbirku, Zbirku muzikalija i audiomaterijala i Zbirku rukopisa i starih knjiga.

Tijekom posjeta, poseban naglasak stavljen je na suradnju dviju knjižnica u pribavljanju građe za Manuscriptorium, digitalnu knjižnicu Nacionalne knjižnice Češke Republike, kao i na njezin daljnji razvoj, radi kojega je T. Klimek predstavio nova pomagala koja se koriste za izradbu virtualnih izložbi na portalu Manuscriptorium te se raspravljalo i o načinu na koji će preslike digitaliziranih rukopisa iz fonda NSK biti uvrštavane na taj portal.

Razmatrani su i planovi za proširenje suradnje uključivanjem Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a susretu je nazočila i predstavnica Instituta Martina Kramarić.