Djelatnice NSK obišle poplavljenu Znanstvenu knjižnicu Zadar

Objavljeno 19.9.2017.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, pročelnica Zavoda za knjižničarstvo dr. sc. Tinka Katić i viša konzervatorica-restauratorica Lucija Ašler obišle su Znanstvenu knjižnicu Zadar kojoj je oštećen dio građe tijekom nedavnih poplava.

Podrum Znanstvene knjižnice Zadar, koji je velik 400 četvornih metara, poplavio je 30 do 50 centimetara te je voda potopila 78 metara knjižne građe na donjim policama, uglavnom novina i časopisa iz 50-ih godina prošloga stoljeća, a riječ je o tzv. trećim primjercima koji se moraju sačuvati u slučaju nekih katastrofa. Građu je trebalo izvaditi kako bi podrumsku prostoriju Znanstvene knjižnice Zadar isušili odvlaživači koji su u Zadar stigli iz drugih gradova.

Na sastanku s ravnateljem Znanstvene knjižnice Zadar mr. sc. Mirom Grubićem dogovoreni su prioriteti, a djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižice u Zagrebu vidjele su kakvo je stanje namočene građe te su usmjerile daljnji rad na saniranju posljedica poplave.

Ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar mr. sc. Miro Grubić, između ostaloga, istaknuo je: „Nećemo uspjeti sve spasiti. Gljivice, plijesan i bakterije brzo uništavaju papir. Dio građe već je nepovratno uništen od direktne bujice (…) Gubitak je velik, no dio se građe još može spasiti, o čem će procjenjivati stručnjaci iz Zagreba, ali i sagledati na koji se način još može pomoći.“

Zadar i zadarsko područje 10. rujna 1986. godine, prije točno 31 godinu, pogodila je poplava slična onoj od prošloga ponedjeljka, i to na gotovo isti nadnevak.

Izvor naslovne fotografije.