Direktorica Međunarodnog ureda za ISSN, Gaëlle Béquet, u posjetu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 15.6.2018.

Direktorica Međunarodnog ureda za ISSN dr. sc. Gaëlle Béquet posjetila je 12. lipnja 2018. ISSN ured za Hrvatsku i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

Prilikom posjeta održan je sastanak na kojem je iznijela glavne ciljeve i ostvarenja razvoja sustava kao što su novi Portal ISSN-a, preradba i postupak prihvaćanja novog izdanja norme ISO 3297 i posljedično novi sporazum koji treba biti potpisan između Međunarodnog i svakog pojedinog nacionalnog ureda. Na sastanku su sudjelovale dugogodišnja članica upravnog odbora Mreže ISSN-a, Jasenka Zajec, koordinatorica Ureda za identifikatore Danijela Getliher i djelatnice ISSN ureda za Hrvatsku Ljerka Arnuš i Zrinka Mužar koje su predstavile povijest i rad ureda. Na sastanku je dogovoreno da će na ovogodišnjem sastanku koordinatora nacionalnih ureda ISSN-a, koji će se održati u rujnu u Kongresnoj knjižnici, predstavnica Hrvatskog ureda održati izlaganje o radu ISSN ureda za Hrvatsku i prednostima objedinjenog rada Ureda za identifikatore unutar jednog radnog procesa. Direktorica je u kratkom razgledu Knjižnice uz stručno vodstvo, među ostalim posjetila Grafičku zbirku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ujedno je, kao predsjednica tehničkog odbora za informacije i dokumentaciju TO 46 Međunarodne organizacije za standardizaciju, posjetila i Hrvatski zavod za norme. U sklopu svog posjeta Hrvatskoj sudjelovala je na skupu Libraries in the Digital Age (LIDA) 13. 15. lipnja 2018. te kao jedan od brončanih sponzora predstavlja rad Međunarodnog ureda i promovira novi ISSN Portal.

Novi ISSN Portal je od siječnja 2018. dostupan na internetu i mobilnom formatu na engleskom i francuskom jeziku. Besplatno je dostupno pretraživanje zapisa prema ISSN-u i naslovu, s podacima o stvarnom i ključnom naslovu, ISSN-u, ISSN-L-u, mediju publikacije, zemlji objavljivanja i nacionalnom centru nadležnom za izradu i ispravljanje zapisa. Portal je obogaćen novim značajkama kao što su pretraživanje prema predmetu, mogućnost preuzimanja podataka u više različitih formata, ispis rezultata na temelju popisa ISSN-a, geolokacija publikacija itd. Istovremeno s davanjem u javnost Portal je premašio broj od dva milijuna zapisa prigodom čega je osmišljen logo te Twitter i Facebook baneri.