Dani Augusta Šenoe 2018.

Objavljeno 27.11.2018.

U Zagrebu se u organizaciji Kuće Šenoa od 14. studenog do 13. prosinca 2018. godine održavaju Dani Augusta Šenoe. Ovogodišnji program posvećen je 180. obljetnici rođenja ovog velikog hrvatskog pisca i uključuje brojna zanimljiva događanja, uz sudjelovanje uglednih akademika, književnika, knjižničara te glazbenih i likovnih umjetnika.

Dosad je u sklopu ovog programa premijerno prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Šenoino doba redateljice Nane Šojlev koji na živopisan način pruža uvid u Šenoin život, ideje, rad i djela te predstavlja njegov iznimni doprinos hrvatskoj književnosti i kulturi općenito. Također, otvorena je i izložba crteža i škaroreza koje je višestruko talentirani Šenoa izradio u dobi između 11 i 15 godina, a koja će se moći pogledati sve do zatvaranja Dana. U spomen na još jedan vid Šenoine svestranosti, glazbu, u izvedbi Gorana Končara i Ljerke Končar Gamulin održan je i koncert Gudalo mi pozaspalo….

U preostalom dijelu Dana Augusta Šenoe bit će predstavljene dosad nepoznate pjesme mladog Šenoe na njemačkom jeziku te njegovi povijesni romani. Za djecu i odrasle bit će upriličena Tajanstvena večer u Kući Šenoa, a Dani će završiti na 137. obljetnicu Šenoine smrti organiziranim obilaskom zagrebačkih lokacija vezanih uz život i djelo najzagrebačkijeg sina, kako je velikog Šenou opisao Antun Gustav Matoš.

Muzejski prostor Kuća Šenoa čuva ostavštinu Augusta Šenoe i baštinu obitelji Šenoa nastalu tijekom četiri naraštaja. Kuća Šenoa ujedno je i naziv autorskog projekta Jasmine Reis, nasljednice ostavštine obitelji Šenoa, kojem je cilj organizacijom različitih programa tijekom čitave godine lik i djelo Augusta Šenoe približiti široj javnosti, osobito djeci i mladima u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj dobi.

Više pojedinosti o Danima Augusta Šenoe.