Dan sigurnijega interneta 2017.

Objavljeno 7.2.2017.

Dan sigurnijega interneta, utemeljen 2004. godine na poticaj Europske unije sa svrhom podizanja javne svijesti o važnosti sigurnoga korištenja interneta, osobito među djecom i mlađim osobama, ove godine obilježava se 7. veljače.

Svake veljače tijekom zadnjih 14 godina u brojnim zemljama diljem svijeta održavanjem raznovrsnih obrazovnih programa, predavanja, radionica, javnih rasprava i susreta želi se skrenuti pozornost na moguće sigurnosne rizike povezane s korištenjem interneta i upoznati javnost s načinima očuvanja sigurnosti u dinamičnome i u različitim pogledima izazovnomu mrežnom okruženju. Ovogodišnja tema, Budi promjena koju želiš: Zajedno do boljega interneta (Be the change: Unite for a better internet), poziva na aktivno uključivanje čitavoga društva u poboljšanje sigurnosti interneta.

Programi Dana sigurnijega interneta posebno su namijenjeni korisnicima interneta mlađe dobi i njihovim roditeljima, pa se stoga velik dio njegova obilježavanja odvija u osnovnim i srednjim školama. S obzirom na široku popularnost društvenih mreža među pripadnicima mlađega naraštaja, naročit naglasak stavlja se na njihovo sigurno korištenje. Neka istraživanja iz 2016. godine pokazuju kako velik broj mlađih korisnika ovih društvenih servisa sklapa mrežna poznanstva s nepoznatim osobama, da ne spominjemo podatak kako je jednako velik broj njih nazočan u tome okruženju prije nego prijeđu dobnu granicu propisanu pravilima korištenja. Uz prisutnu preveliku emocionalnu vezanost mlađe populacije za internetsko okruženje, učestalu pojavu vršnjačkoga zlostavljanja različitim oblicima ponašanja na društvenim mrežama, kao što su osobne poruke, komentari objava, zlonamjerno uskraćivanje mrežnoga prijateljstva, ali i krajnje ozbiljan problem seksualnoga zlostavljanja djece na internetu i dječje pornografije, jasno je da je potrebno sustavno poticati sigurno i odgovorno korištenje mogućnosti interneta.

Obilježavanje Dana sigurnijega interneta provodi se u organizaciji mreže europskih centara za sigurniji internet Insafe i međunarodnoga udruženja internetskih centara za prijavu slučajeva zlouporabe interneta INHOPE. Hrvatski Centar za sigurniji internet utemeljen je 2015. godine u sklopu tekućega projekta Europske komisije Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place, a njegovom djelatnošću koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sa sjedištem u Osijeku koji se od svojega utemeljenja 2006. godine uspješno bavi problemima zaštite djece od svih oblika zlouporabe interneta.

Uz brojne mogućnosti te neograničeni pristup informacijama koje nam internet nudi, prisutnost u mrežnome okruženju pred nas postavlja i odgovornosti. Jedna je od zasigurno bitnijih djelovati bez odlaganja u slučaju da posvjedočimo bilo kakvomu obliku zlouporabe interneta, osobito kad je ono usmjereno na djecu, te svakodnevno raditi na poboljšanju kvalitete naših neposrednih međuljudskih odnosa kao istinskoga temelja zdravim odnosima i u internetskome okruženju.