Čarobnjak tipaka Joe Meixner posjetio Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Objavljeno 26.8.2016.

Glazba je opis svijeta bez riječi i slika. Ona je filozofija osjećaja.
(Carl Ludwig Schleich)

Nakon održanoga koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u veljači, kao i koncerta na otoku Zlarinu 14. kolovoza, pijanist svjetskoga glasa Joe Meixner posjetio je 24. kolovoza 2016. godine i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

Postoji samo mali broj glazbenika koji mogu prijeći preko tradicionalnih stilova te stvoriti svoj jedinstveni stil. Jedan je od njih austrijski pijanist hrvatskoga podrijetla Josip Joe Meixner.

Joe Meixner je umjetnik, skladatelj, aranžer i producent, a prije svega pijanist.

Iako je rođen u Sisku, svoju je karijeru gradio u svjetskim glazbenim metropolama, poput Los Angelesa i Beča. Uz oca glazbenika, već u dobi od sedam godina, Joe Meixner otkrio je svoju strast za klavirom. S dvanaest godina održao je prve koncerte, a s petnaest je godina pijanist u jednome sastavu. Nakon završene srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu odlazi u Beč, gdje je uspješno izgradio karijeru pijanista, skladatelja i glazbenoga producenta. Neko je vrijeme boravio u Los Angelesu, usmjerujući se kao klupski i studijski glazbenik. Godine 2000. vraća se u Austriju i otad vodi svoje ansamble i producentsku kuću specijaliziranu za jazz, blues i soul projekte. Od istaknutoga pijanista, koji je surađivao sa zvijezdama poput Trini Lopez, te skladatelja, kao npr. za Disney Channel, Joe Meixner izrasta u glavnoga izvođača na međunarodnoj sceni, među kojima se ističu nastupi za Kevina Costnera, Ursulu Andress i dr.

Kao strastveni pijanist nije se ograničio samo na jednu vrstu glazbe. U svojim interpretacijama ujedinjuje klasičnu i romantičnu glazbu. Meixnerov je jedinstven zvuk profinjen, nježan, osvježavajući i oživljujući u isto vrijeme. Na njegovim se koncertima mogu čuti djela Chopina, Brahmsa, Claudea Debussyja, Joaquina Rodriga ili Stinga.

Bitno je istaknuti kako je Joe Meixner izumitelj terapije glazbom – piano medicine, za koju je skladatelj rekao kako je komponirana s ljubavlju, odanošću i poštovanjem, i u nadi da će, kada dospije do tvojih ušiju, naći put i do tvojega srca te postati mjesto mira.

Tijekom posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, pijanist Joe Meixner sastao se s dr. sc. Tatijanom Petrić, glavnom ravnateljicom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tom je prigodom Knjižnici darovao svoja djela koja će postati dijelom inozemne Croatice, te će tako ostati trajno pohranjena, ali i dostupna zainteresiranim korisnicima.

U svojem je posjetu razgledao Zbirku muzikalija i audiomaterijala, Grafičku zbirku, Zbirku zemljovida i atlasa te Zbirku rukopisa i starih knjiga koje se neprekidno nadopunjuju novom i vrijednom građom.

Pojedinosti o stvaralaštvu Joea Meixnera.

Čarobnjak tipaka Joe Meixner svojim fortissimom, ali i pianissimom, budi osjećaje u nama …