Božićne čestitke u aplikaciji „Pozdrav iz Zagreba“

Objavljeno 5.12.2018.

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb) dobila je novi blagdanski izgled – Advent u Zagrebu. Aplikacija je obogaćena s deset božićnih čestitaka iz vrijedna fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koje se mogu dodatno personalizirati prigodnim naljepnicama i okvirima. Pretisci čestitaka prilog su Večernjega lista koji su objavljeni 5. prosinca 2018. godine kao dar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu hrvatskim građanima.

Razglednice su dragocjeno svjedočanstvo prošlih vremena, one su očuvani zapisi prošlosti, gradova i mjesta, ljudi i običaja. Njih više od sto tisuća čuva se u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Voditeljica Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamara Ilić-Olujić istaknula je: „Zbog svojih motiva i patine prošlosti koje nose na sebi, razglednice su zanimljive i danas. Izradba nekoliko pretisaka u suradnji s Večernjim listom, odraz je naše želje da javnost upoznamo s djelićem prošlosti i potaknemo građane da kao nekada razglednicom zažele svojim najmilijima sretne blagdane pune lijepih uspomena.“

Kako bi taj bitni dio povijesti vratile u novi, digitalni život, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik osmislile su te su u suradnji s tvrtkom Plava tvornica i fotografom Darkom Čižmekom napravile mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba, koja je prvi put javnosti predstavljena krajem 2017. godine. Božićno izdanje aplikacije izrađeno je u sklopu projekta Zagreb nekad i sad koji je novčano poduprla Turistička zajednica Grada Zagreba u 2018. godini.

Priča o mobilnoj aplikaciji Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb) može se pogledati u videoblogu Greetings from Zagreb Andree Pisac, antropologinje, spisateljice te autorice bloga Zagreb Honestly, a aplikacija se može besplatno preuzeti na Google Playu te na portalu Pozdrav iz Zagreba.

Uz čestitke iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zaželite svojim najmilijima sretne blagdane.