Američke književne rute

Objavljeno 10.8.2015.

Interaktivna karta pomoću koje se može pratiti dvanaest različitih ruta, odnosno mjesta opisanih u putopisima velikih američkih književnika poput Marka Twaina, F. Scotta Fitzeralda, Cheryl Strayed i drugih, sadrži rute koje se vizualno razlikuju bojom, a svakomu je mjestu pridodan i citat koji ga opisuje. Pomoću karte moguće je pratiti na koji je način pojedini pisac doživio mjesta kroz koja je prolazio, a mogu se i usporediti dojmovi različitih autora o spomenutim mjestima tijekom različitih razdoblja.

Putopisi koji su odabrani pri izradbi ove jedinstvene karte morali su zadovoljiti neka mjerila. Roman je morao imati geografski i kronološki redoslijed koji je činio cjelinu kakvu je bilo moguće prikazati na karti. Na karti nisu uključeni putopisi iz područja fantastike.

Neka mjesta nije bilo jednostavno odrediti na karti, poput Horse Creeka u planinama Wyominga koji spominje Mark Twain ili Rat Lands u Mexicu, koje je tako nazvao Tom Wolf. U takvim se slučajevima autori karte ograđuju od potpune točnosti podataka. Dakako, postoje i putopisi koji odgovaraju mjerilima, no nisu bili odabrani, poput The Dharma Bums, Jacka Kerouaca, pa autori pozivaju zainteresirane da ih sami obilježe.

Richard Kreitner i Steven Mendelez, autori interaktivne karte, zaljubljenici u putovanja istaknuli su, ono što smatraju, tipičnim američkim iskustvom, a ujedno su odali počast velikim američkim književnicima koji su svoja iskustva zabilježili. Motiv za svoj pothvat prenose citatom Samuela Bowelsa: „Nema boljega načina za upoznati naciju, od putovanja, kada se vlastitim očima spoznaju njezina prostranstva, različita i plodna bogatstva i iznad svega njezini ljudi.“

Interaktivna karta nalazi se na portalu Atlas Obscura posvećenome otkrivanju čudesnih i zanimljivih dijelova svijeta.

Popis putopisa čije su rute zabilježene na interaktivnoj karti:

Wild (Cheryl Strayed)

The Cruise of the Rolling Junk (Francis Scott Fitzgerald)

Rolling Nowhere: Riding the Rails With America’s Hoboes (Ted Conover)

A Walk Across America (Peter Jenkins)

Cross Country: Fifteen Years and 90,000 Miles on the Roads and Interstates of America with Lewis and Clark (Robert Sullivan)

The Lost Continent (Bill Bryson)

Blue Highways: A Journey into America (William Least Heat Moon)

On the Road (Jack Kerouac)

Roughing It (Mark Twain)

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (Robert Pirsig)

Travels with Charley (John Steinbeck)

The Electric Kool-Aid Acid Test (Tom Wolfe).