Objavljen novi, 14. broj časopisa Glas@NSK

Objavljeno 6.3.2018.

Objavljen je novi, 14. broj časopisa Glas@NSK koji je dostupan u tiskanoj i elektroničkoj inačici.

Objavljivanjem časopisa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svojim čitateljima želi predočiti sadržaje vezane uz aktivnosti, djelovanje te postignuća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svezi s informacijskim znanostima i knjižničarstvom, kao i djelovanjem u sklopu šire znanstvene i kulturne zajednice.

Gošća je ovoga broja časopisa Glas@NSK dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske, koja govori o temama bitnima za položaj knjige i nakladništva te knjižnica i knjižničarske struke u Hrvatskoj. S obzirom na to da uskoro slijedi javna rasprava i donošenje novoga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, razgovor je bio prilika za otvarenje nekih tema kao što su položaj, novčano potpomaganje i djelovanje knjižnica te razvoj knjižničarstva. Razgovor s ministricom kulture vodila je glavna urednica.

U ovome se broju nastavlja tema e-izvora iz prošloga broja gdje je bio opisan projekt Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori kojim se osiguralo novčano potpomaganje nabave e-izvora u razdoblju od 2016. do 2020. godine. Popis elektroničkih izvora informacija, koji su sastavile mr. sc. Alisa Martek i Sonja Borak, donosi opis baza podataka dostupnih na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

Tijekom 2017. godine obilježene su dvije velike obljetnice. Jedna je 400. obljetnica smrti Fausta Vrančića koja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježena izložbom Renesansni Faustus Verantius. Za tu prigodu, ugledni fotograf Šime Strikoman snimio je još jednu milenijsku fotografiju u nizu iz ciklusa Homo volans – padobran Fausta Vrančića, koja je obljavljena u ovome broju, ali i na drugim mrežnim portalima, jer je cijelo događanje bilo dobro medijski popraćeno. Druga velika obljetnica bila je 500. obljetnica reformacije koju je na Dan reformacije obilježila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavljanjem faksimilna izdanja Articvli oli Deili te prave stare vere kerszhanske. U želji da zabilježimo i približimo povijest reformacije našim čitateljima, o poznatim reformatorima i njihovu utjecaju na širenje reformacije u hrvatskim povijesnim zemljama članak je pripremio dr. sc. Stanko Jambrek.

Budući da je tijekom 2017. godine Knjižnica pokrenula testnu inačicu portala Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske ovaj broj donosi članak o skupnome katalogu i Integriranome knjižničnom sustavu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te visokoškolskih i znanstvenih knjižnica, o kojima pišu dr. sc. Dijana Machala i Marko Orešković.

U rubrici Suradnja tri su priloga o trima različitima, ali za širu javnost iznimno zanimljivima, bitnim i poučnim projektima. Mr. sc. Vedrana Juričić i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec autorice su priloga o tematskome portalu Znameniti.hr. Riječ je o portalu koji pruža objedinjen pristup podatcima o hrvatskim autorima i njihovim djelima koja su digitalizirana u različitim ustanovama. O Zelenome festivalu, manifestaciji s bogatim i raznolikom sadržajem, koji je održan u rujnu 2017. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, pišu Ana Rubić i Sandi Antonac, utemeljitelji Festivala. Zeleni festival dio je projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku o kojem smo već pisali u prošlome broju, a organiziran je u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva. Pod geslom (O)krenimo na zeleno, svrha je bila približiti zelenu tematiku široj javnosti na zanimljiv i pristupačan način. Suradnja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ uspješno je nastavljena ostvarenjem putujuće izložbe Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča. Prilog o izložbi koju prati katalog potpisuje Dobrila Zvonarek.

U Biserima riznice predstavljeno je neprocjenjivo kartografsko blago, Zbirka Novak, ostavština liječnika i znanstvenika dr. Drage Novaka, inače zaljubljenika i sakupljača starih karata i knjiga, o kojoj piše dr. sc. Mira Miletić Drder. Riječ je o jednoj od najbogatijih zbiraka koja se čuva u najvećoj zbirci kartografske građe u Hrvatskoj, u fondu Zbirke zemljovida i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Mnoštvo događanja, izložaba, predstavljanja knjiga te znanstvenih i stručnih skupova obilježilo je drugu polovicu 2017. godine. Sva su događanja ukratko popraćena, a neka posebno izdvojena u rubrici Događanja koja su ostavila trag. Tako je početkom listopada u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u Crikvenici održano 11. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, na kojem se raspravljalo o mreži narodnih knjižnica, e-knjigama i mnoštvu drugih tema, o čem piše Dunja Marija Gabriel. Krajem studenoga 2017. godine održan je stručni skup Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena te 2. konferencija korisnika Integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja Republike Hrvatske. O stručnome skupu, kojem je svrha bila istaknuti vrijednost i ulogu knjižničnih podataka u svezi s razvojem suvremena digitalnog društva i nacionalne e-infrastrukture, piše dr. sc. Dijana Machala. Izdvajamo predavanje Je li digitalna disrupcija nova stvarnost? dr. sc. Gillian Hallam s Tehnološkoga sveučilišta Queensland u Brisbanu, čiji prikaz potpisuje dr. sc. Breza Šalamon-Cindori.

U ovome je broju časopisa Glas@NSK predstavljena mobilna aplikaciju Pozdrav iz Zagreba izrađena uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba i tehničku izvedbu tvrtke Plava tvornica. Korisnik aplikacije može virtualno šetati starim Zagrebom i istodobno slati digitalnu razglednicu jer su za tu aplikaciju odabrane stare razglednice Zagreba koje se čuvaju u fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. O mobilnoj aplikaciji Pozdrav iz Zagreba pišu dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik.

S veseljem Vas pozivamo na čitanje novoga, 14. broja časopisa Glas@nsk.hr u tiskanome i elektroničkome obliku!

Pojedinosti o časopisu Glas@nsk.hr.