Predstavljanje knjige „Zbirka Novak – Mappae Croaticae“ u NSK

Objavljeno 26.2.2018.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u srijedu 28. veljače u 12 sati bit će predstavljena knjiga Zbirka Novak – Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK.

Knjigu koju je objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će recenzenti prof. dr. sc. Borna Fuerst-Bjeliš i prof. dr. sc. Miljenko Lapaine. O knjizi će govoriti i njezine autorice dr. sc. Dubravka Mlinarić i dr. sc. Mira Miletić Drder, koja je ujedno i koordinatorica Zbirke zemljovida i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Knjiga pruža uvid u istraživačke interese utemeljitelja kartografske Zbirke Novak, dr. Drage Novaka, a istodobno je izbor reprezentativnih primjeraka starih karata iz Zbirke, koja je posmrtno, sukladno željama utemeljitelja, krajem 2012. godine darovana Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno Zbirci zemljovida i atlasa. Time je autor ostvario želju da se vrijedni primjerci hrvatske kartografske baštine, koje je tijekom desetljeća sakupio vođen osobnim motivima i ciljanim kartografskim interesima, učine dostupnijim javnosti.