Predstavljanje izložbe „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ u Gradskome muzeju Drniš u Noći muzeja 2018.

Objavljeno 25.1.2018.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča bit će predstavljena u petak 26. siječnja 2018. godine u Gradskome muzeju Drniš u sklopu manifestacije Noć muzeja 2018.

Izložbu će predstaviti ravnatelj Muzeja Joško Zaninović, dr. sc. Drago Marguš u ime Nacionalnoga parka Krka i Dobrila Zvonarek, autorica izložbe. Predstavljanje i popratne aktivnosti vezane uz izložbu dio su manifestacije Noći muzeja 2018.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastala je suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Prateći simboliku broja sedam, koji se povezuje s rijekom Krkom, tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen je u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drukčiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostaloga, obuhvatiti njezinu vrijednost, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je nadahnula te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena. Tekstove izložbe potpisuju Sonja Martinović i Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Izložba je prvi put predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u Mjesecu hrvatske knjige 2017., a potom je nastavila putovanje gradovima uz rijeku Krku.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskoga dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića.

Uz sâmo predstavljanje, u Gradskome muzeju Drniš prigodno će oživjeti likovi iz 19. i 20. stoljeća, poput cara Franje Josipa I. i njegove odabranice, popularne kraljice Sissi. Glumci odjeveni u raskošne krinoline i frakove, sa šeširima i cilindrima te ostalim modnim dodatcima iz prošlih vremena, posjetiteljima će dočarati neke od bitnih povijesnih posjeta rijeci Krki.

Dio bogata programa Gradskoga muzeja Drniš u Noći muzeja čine i dječje kreativne radionice, predstavljanje o povijesti sporta u Drnišu, nastup glazbenoga sastava Dernis JAM, uz fotokutak i gastrokutak.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Dosad su ove dvije ustanove suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama, i to Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke te stvaranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.

Više o događanju na Facebooku.