Svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković za 2017. godinu

Objavljeno 31.1.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 1. veljače 2018. godine u 12 sati održat će se svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković za 2017. godinu Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za najuspješniju neobjavljenu zbirku pjesama mladoga autora/autorice.

Nakon provedenoga javnog Natječaja, na koji je pristiglo 90 zbiraka pjesama, Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade, u čijem su sastavu bili Ervin Jahić, Davor Šalat i Dobrila Zvonarek, odlučilo je da se Nagrada Anđelko Novaković za 2017. godinu dodijeli pjesniku Željku Božiću za zbirku pjesama Mir utrobe i neki promišljaji.

Osim nagrađenoga pjesničkog rukopisa, Prosudbeno povjerenstvo pohvalilo je rukopise Inače volim more Branimira Dropuljića, Apofonije kulture Jasmine Bosančić, Razglednica od soli Borisa Kvaternika i Istina, ne laž Kristine Silaj.

Nagrada se sastoji od objavljivanja zbirke pjesama, plakete i novčanoga iznosa.

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih pjesnika.