Petnaesta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice – gošća Diana Burazer

Objavljeno 19.9.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u srijedu, 21. rujna 2016., u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, petnaestu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.

Voditeljica je tribine dr. sc. Željka Lovrenčić.

Gošća je pjesnikinja i matematičarka Diana Burazer. Na tribini će se govoriti o književnoj i nakladničkoj djelatnosti Diane Burazer, njezinu stvaralaštvu i knjigama poezije, životu u Mostaru, književnoj sceni Bosne i Hercegovine, njezinoj književnoj djelatnosti u Bugarskoj, Makedoniji i Ukrajini, suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak iz BiH, kao i kulturnoj suradnji s Norveškom.

Diana Burazer rođena je u Zagrebu 23. listopada 1953. godine. Diplomirala je teorijsku matematiku na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu. Od 1977. do 1992. živjela je u Mostaru, a od 1992. godine živi u Zagrebu. Objavljivala je u mnogim hrvatskim i bosansko-hercegovačkim časopisima, a zastupljena je u različitim antologijama i panoramama hrvatske poezije.

Dobitnica je vrijednih nagrada. Pjesme su joj prevođene na francuski, engleski, njemački, španjolski, norveški, poljski, rusinski, bugarski, makedonski i slovenski jezik. Godine 2007. s desetak pjesama uvrštena je u knjigu Puentes. Poesía Croata. Diez poetas contemporáneos (Mostovi. Hrvatska poezija: Deset hrvatskih pjesnika) u izboru i prijevodu Željke Lovrenčić (nakladnici DHK i Correveidile iz Bolivije). Također, godine 2011. s deset pjesama uvrštena je u izbor suvremene hrvatske poezije u knjizi Bajo la ceniza del antiguo fuego (Pod pepelom davne vatre), objavljenoj u meksičkoj Guadalajari.

Članica je Društva hrvatskih književnika, hrvatskoga PEN-a, Društva književnika Bosne i Hercegovine te Društva književnika Herceg-Bosne.

Djela

Nesvanjivo. Sarajevo: Svjetlost, 1974.
Četvrti zid. Sarajevo: Književna omladina, 1984.
Na odmorištu između dva svijeta. Zagreb: MD, 1994.
Druga kuća. Zagreb: Tribina Jutro poezije, 2003.
Izvan zaklona. Izbor pjesama u biblioteci Manualis labor, Priboj, 2007.
Naranča. Zagreb: Filiped, 2008.
Knjiga Naranča bila je u najužem izboru, među pet knjiga, za godišnju nagradu Tin Ujević za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj.
Knjige poezije objavljene su joj u Makedoniji, Bugarskoj i Ukrajini.

 Nagrade i priznanja

 Antun Branko Šimić, nagrada za mlade pjesnike. Drinovci, BiH, 1970.
Slovo Gorčina, nagrada (prva uopće dodijeljena) za mlade pjesnike. Stolac, BiH, 1972.
Goranovo proljeće, nagrada za mlade pjesnike. Zagreb, 1974.
Josip Sever, nagrada za najbolji pjesnički rukopis – Druga kuća, Zagreb, 2003.
Srebrno leteće pero, međunarodna nagrada za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo. Festival poezije „Slavenski razgovor“, Varna, Bugarska, 2011.