Svečano otvorenje izložbe o povijesti hrvatsko-bugarskih odnosa

Objavljeno 23.10.2015.

Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice naziv je izložbe koja će se 26. listopada 2015., u 12 sati otvoriti u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Riječ je o izložbi koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Pozdravne će riječi na svečanome otvorenju izložbe uputiti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, akademik Josip Bratulić, predsjednik Društva hrvatsko-bugarskoga prijateljstva, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske te Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske. Izložbu će predstaviti jedna od autorica Ksenija Banović, a otvorit će je Nj. E. Tanya Dimitrova, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj. Program svečanoga otvorenja svojim će nastupom uveličati ženski trio Zorja.

Izložbom odabranih knjiga Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice želi se pokazati da su Bugarska i Bugari u hrvatskoj knjizi prisutni od davnina preko tema i okolnosti koje ih povezuju. Povezanost tako počinje sa starim glagoljskim tekstovima, kao što je Ljetopis Popa Dukljanina iz 12. stoljeća, te seže do najsuvremenijih tekstova koji predstavljaju suvremenu bugarsku kulturu.

U projekt prikupljanja građe za spomenutu izložbu uključilo se Hrvatsko-bugarsko društvo iz Zagreba, Hrvatsko-bugarsko društvo J. J. Strossmayer iz Sofije, studenti Katedre za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji te, pretraživanjem građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, njezini djelatnici, kao i studenti Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz spomenutu građu, bogata hrvatsko-bugarska suradnja bit će prikazana i na plakatima.

Koncept izložbe razradila je radna skupina, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, predsjednik  Hrvatsko-bugarskoga društva,  Ksenija Banović, književna prevoditeljica za bugarski jezik i Sonja Martinović, diplomirana knjižničarka u Središnjoj informacijskoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 3. studenoga 2015. godine.