Predstavljanje građe lagane za čitanje „Priče iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić

Objavljeno 19.10.2015.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 20. listopada 2015., u 12 sati, bit će predstavljena prva tiskana knjiga za učenike s disleksijom Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić u izdanju Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim. Tiskano izdanje knjige prilagođeno je u sklopu projekta prilagodbe obvezne osnovnoškolske lektire za učenike s teškoćama u čitanju na temelju IFLA-inih Smjernica za građu laganu za čitanje.
Zvučna i e-knjiga Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić predstavljena je u MP3 i DAISY formatu krajem 2014. godine.

Građa lagana za čitanje naziv je koji obuhvaća jezičnu i grafičku prilagodbu knjiga namijenjenih osobama s teškoćama u čitanju i razumijevanju teksta. U proces prilagodbe standardnoga teksta uključeni su logoped, profesor hrvatskoga jezika, lektor, ilustrator i urednik izdanja.

Uz Knjigu, bit će predstavljeno i djelovanje specijalne, zvučne Knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim“. Knjižnica je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, osobama s oštećenjem vida i perceptivnim teškoćama te onima koji zbog invaliditeta ne mogu držati knjigu ili rukovati njome ili usmjeriti ili pomicati oči u mjeri u kojoj bi se omogućilo čitanje. Knjižnične usluge spomenutim osobama omogućavaju kvalitetan ulazak u svijet obrazovanja, kulture, istraživanja i informacija.

Pojedinosti o održavanju programa u Mjesecu hrvatske knjige.