Svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković

Objavljeno 20.10.2015.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 21. listopada 2015. godine, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, održat će se dodjela Nagrade Anđelko Novaković Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za najuspješniju neobjavljenu zbirku pjesama.

Nakon provedenoga javnog Natječaja na koji je pristiglo 90 zbiraka pjesama, Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade, u čijem su sastavu bili akademik Ante Stamać, akademik Jakša Fiamengo, Božidar Petrač i Veronika Čelić-Tica, jednoglasno je odlučilo da se Nagrada Anđelko Novaković dodijeli pjesnikinji Marini Katinić za zbirku pjesama Ptica na ušću smoga.

Priznanje za prikazani talent i prepoznati potencijal pripalo je mladoj pjesnikinji Franki Moharić za zbirku Male usnule priče. U uži izbor za Nagradu ušli su: Mislav Bartoš (Mladosnica), Šima Majić (Noćni interijer), Stipe Odak (Epifanije), Mirela Šplajt (Šapat tišine), Nera Meliš (Teatar naših bića), Iva Ždero Petričević (Stubište) i Franjo Marinić (Kako su Lirsko Ja i lirsko Rake gradili i rušili zidove).

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.