Predstavljanje knjige „Šematizam Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. godinu“ u NSK

Objavljeno 29.9.2015.

U petak, 2. listopada 2015., u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će predstavljena knjiga Šematizam Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. godinu.

O knjizi će govoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, prof. dr. sc. Anđelko Akrap, demograf s Ekonomskoga fakulteta iz Zagreba, prof. dr. sc. Slavko Slišković, dominikanac s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Zagreba i Franjo Marić, prof., publicist i urednik knjige. Moderator predstavljanja bit će mons. Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Šematizam Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. godinu donosi brojkom, ilustracijom, zemljovidom i slovima najnovije stanje župa s brojem katolika Hrvata, zatim stanjem svećenika, redovničkih zajednica, katoličkih škola, odgojnih ustanova, udruga, organizacija, elektroničkih i tiskanih medija na području Vrhbosanske nadbiskupije. Osim toga, u knjizi se nalazi i kratak pregled porušenih i obnovljenih vjerskih katoličkih, pravoslavnih i muslimanskih objekata u ratu u BiH od 1991. do 1995., Drugome svjetskom ratu i sl.

Prvi primjerak ovog Šematizma darovan je papi Franji u Vatikanu 16. ožujka 2015. prigodom pohoda biskupa BK BiH ad limina apostolorum. Ovo višestruko vrijedno djelo nastalo je kao potreba i plod velikih promjena koje su se dogodile od 1960. godine.