Otvorenje izložbe „Živa linija – od crtanja do mišljenja“ u NSK

Objavljeno 8.9.2015.

Izložba dječjih crteža i međunarodna pedagoška konferencija o suvremenome obrazovanju Živa linija – od crtanja do mišljenja (Living Line – thinking through drawing) održat će se od 10. do 29. rujna 2015. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u organizaciji Instituta za waldorfsku pedagogiju te uz suorganizaciju Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

Izložba nema samo estetski značaj već je popraćena tekstovima koji pojašnjavaju ulogu spontanoga, vođenoga i geometrijskoga crteža u razvoju mišljenja i cjelovitoga psihičkog razvoja djeteta. Svrha je ove izložbe i konferencije senzibiliziranje stručnjaka i javnosti za uvođenje više umjetničkih odgojnih premeta i aktivnosti u redoviti školski sustav.

Autor je izložbe David Brierley, koji je ujedno i idejni začetnik waldorfskih vrtića iz Ljubljane i waldorfskih škola iz Ljubljane i Zagreba. Zadnjih godina sudjeluje u sklopu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) u programu istraživanja uloge umjetnosti u procesu obrazovanja. Radovi djece waldorfskih ustanova, koji će biti izloženi na izložbi, prilog su raspravi koja se već godinama vodi u europskim obrazovnim krugovima o nužnosti umjetničkoga izričaja u odgoju i obrazovanju.

Otvorenje izložbe Živa linija – od crtanja do mišljenja održat će se 10. rujna u 14 sati, a konferencija u sklopu istoimene izložbe 25. rujna 2015. od 10 do 18 sati u predvorju Knjižnice.

Više o Izložbi.