Noć knjige 2015.

Objavljeno 21.4.2015.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, četvrti će put započeti manifestacija Noć knjige, ove godine pod sloganom S knjigom kroz mrak.

Noć knjige 2015. održat će u više od 180 gradova i mjesta širom zemlje, s najvećim brojem programa u Zagrebu. Približno 400 sudionika, uključujući knjižnice, knjižare, nakladnike, odgojno-obrazovne ustanove, kulturne centre, muzeje, galerije, udruge i dr., pripremilo je više od 1000 programa i akcija. Za posjetitelje su priređena javna čitanja, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, projekcije filmova, ali i klasična predstavljanja knjiga i druženja s autorima.

U manifestaciji će sudjelovati brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci i entuzijasti s interesom za knjigu i pisanu riječ.

Zahvaljujući velikomu ovogodišnjem odazivu škola, uz vrtiće i programe u knjižnicama, Noć knjige 2015. bogatija je programima koji nastoje pokazati važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.
Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijeloga dana u više od 80 knjižara i antikvarijata u Hrvatskoj. Velik broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti.

U obilježavanje Noći knjige uključila se i Hrvatska radiotelevizija koja je na svojem Trećem programu pripremila poseban program – ekranizacije kapitalnih djela Miguela de Cervantesa, Jaroslava Hašeka, Hermana Melvillea, Raymonda Chandlera, Yukija Mishime i dr., kao i posebne emisije posvećene Noći knjige.

Dio manifestacije bit će i natjecanje gradova u poznavanju književnosti – KNJIZ, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. Nagrade su privlačne – putovanje u Prag za dvoje i vrijedna izdanja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i Frakture.

Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je poseban program namijenjen najmlađima. Uz dobru knjigu, čitaonice i kreativno-likovne radionice, omiljene knjige o životinjama moći će se ponovno proživjeti na jedinstven način obilaskom lavova, vukova, zmija, papiga i ostalih stanovnika Zoološkoga vrta.

Za vrijeme Noći knjige svi će zatvorenici u hrvatskim zatvorima i kaznionicama imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskoga maratona na HRT3.

Drugi put Noć knjige održat će se u Sloveniji i Crnoj Gori, a trenutačno se aktivno radi na širenju manifestacije i na druge zemlje u svijetu.

Na svečanome otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja u 12 sati, objavit će se početak javne rasprave o prijedlogu Nacrta nacionalne strategije poticanja čitanja te će se predstaviti i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Otvorit će se i izložba fotografija Kadar za čitanje 2015., koju čini izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb te će se uručiti nagrade pobjednicima. Za uspavanke, balade i malo noćne muzike pobrinut će se Dnevni quartet Noći knjige. Na otvorenju sudjeluju glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić, predstavnik Ministarstva kulture Berislav Šipuš, predstavnica agencije za istraživanje tržišta GfK Tamara Kraus, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Branka Hlevnjak, predsjednik Fotokluba Zagreb Damir Tiljak te članovi Dnevnoga quarteta Noći knjige Igor Pavlica, Damir Prica Kafka, Miro Manojlović i Roko Crnić.

Uoči ovogodišnje manifestacije bio je organiziran i natječaj Noći knjige i CeKaPe-a za novi slogan. Pobjednički slogan S knjigom kroz mrak prijedlog je Tomislava Šulja, drugo mjesto osvojio je Martin Majcenović sa sloganom Čitaj da ne ostaneš bez teksta, a treće Josipa Marenić sa sloganom Čitaj me između redaka.

Organizatori su Noći knjige 2015. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.
Noć knjige 2015. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a program obilježavanja podupire i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
Realizaciju ovogodišnjega programa novčano su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Pojedinosti o programu Noći knjige.