22. sa(n)jam knjige u Istri

Objavljeno 30.11.2016.

Ove se godine 22. put u Puli održava Sa(n)jam knjige u Istri, u razdoblju od 1. do 11. prosinca 2016. godine u Domu hrvatskih branitelja.

Ovogodišnji program bavi se dvjema temama – središnjom temom Transatlantik kojom Sajam prvi put povezuje dva kontinenta: Europu i Južnu Ameriku te u središte pozornosti postavlja suvremenu portugalsku, španjolsku i brazilsku književnost.

U sklopu Transatlantika niz hrvatskih i inozemnih književnika, znanstvenika i kulturologa predstavit će svoja najnovija djela te raspravljati o zadanoj temi.

Druga je tema Ljubljana bere, odnosno Ljubljana čita, regionalni program kojim će se predstaviti kulturno-umjetnička scena grada Ljubljane. Više od deset ljubljanskih književnika i umjetnika sudjelovat će u ovome multimedijalnom programu koji obuhvaća izdavačku, literarnu, znanstvenu, likovnu, ilustratorsku, glazbenu, pa i gastronomsku scenu Ljubljane.

Već tradicionalno Sajam počinje Nultim danom koji će se održati 30. studenoga 2016. godine. Taj dan rezerviran je za knjižničarsku struku, a knjižničari će imati prigodu poslušati predavanja u sklopu stručnoga programa Nultoga dana. Knjižničarima iz Hrvatske pridružit će se kolege iz Slovenije. Ovogodišnje izdanje Nultoga dana Sajam je osmislio u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom u Puli, Sveučilišnom knjižnicom u Puli te Gradskom knjižnicom u Ljubljani.

Sajam će predstaviti poeziju, spisateljice, jutarnje doručke, okrugle stolove, večernje koncerte, izložbe i performanse.

Svečano otvorenje 22. sa(n)jam knjige u Istri održat će se 1. prosinca 2016. godine, u 12 sati, a u programu otvorenja sudjelovat će angolski književnik José Eduardo Agualusa i sirijski pjesnik Adonis, koji će Sajam ujedno i otvoriti. Adonis, česti kandidat za Nobelovu nagradu, na Doručku s autorom, a u programu Istočno pitanje, predstavit će svoju knjigu Zrcalo sna. U novome programu Sajma Istočno pitanje, osim Adonisa, predstavit će se i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur te palestinski pjesnik Najwan Darwish. 

Jutra na Sajmu bit će posvećena srednjoškolcima. Za njih su posebno oblikovana dva programa – I klasike ubijaju zar ne? i Pop lektira. Ovaj je program prijedlog Sajma kako približiti suvremene autore srednjoškolcima.

Pulski sajam voli ugostiti i druge festivale. Prošle je godine to bio festival Art& Music, a ove je godine LitLink. Monte librić predstavit će za najmlađe upečatljiv izbor dječje literature, a 6. prosinca bit će organiziran doček Sv. Nikole.

Na svečanome zatvaranju Sajma 11. prosinca održat će se dodjela dviju nagrada – čitateljske nagrade Dr. Ivo Borovečki i nagrade publike Libar za vajk, koja je pokrenuta prošle godine, ali ove godine u malo drugačijem obliku. Namijenjena je svim kupcima na Sajmu, koji će s brojem računa moći sudjelovati u odabiru knjiga.

Pokrovitelji su Sajma Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula, a generalni je pokrovitelj Zagrebačka banka. Donatori su Turistička zajednica grada Pule i Turistička zajednica Istarske županije. Sajam su ove godine posebno poduprli Arenaturist, Arheološki muzej Istre, Hrvatski P.E.N. centar, Javna ustanova Pula Film Festival i Hrvatski telekom.

Jedinstven i bitan po mnogočem, Sajam svoju najveću posebnost krije u nekonvencionalnome spoju sajma i festivala u priču koju snažno povezuje tematska odrednica, svake godine drukčija i svaki put na pragu suvremenih svjetskih društvenih i kulturnih zbivanja.

Više pojedinosti o Sajmu knjige u Istri.