18. okrugli stol o slobodnome pristupu informacijama – „Knjižnice i alternativna (druga) istina“

Objavljeno 10.12.2018.

18. okrugli stol o slobodnome pristupu informacijama na temu Knjižnice i alternativna (druga) istina održat će se u Europskome domu Zagreb 10. prosinca 2018. godine u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svrha je Skupa istaknuti bitnu ulogu knjižničara u raspačavanju provjerenih i točnih informacija jer knjižničari kao stručnjaci posjeduju stručno znanje koje im pomaže da za korisnike utvrde potrebnu informaciju koju znaju i protumačiti te osvijestiti nužnost razvoja medijske pismenosti i izobrazbe korisnika i prikazati primjere iz prakse.

Ovaj se okrugli stol HKD-a tradicionalno održava u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava, koji se još od 1950. godine obilježava 10. prosinca radi širenja društvene svijesti o važnosti ljudskih prava, ali i podsjećanja na cijeli niz društvenih konteksta u kojima ona s jedne strane mogu biti ugrožena, no s druge i posebno naglašena, promicana te zaštićena. Jedan od tih konteksta svakako je obrazovanje te se temom ovogodišnjega Skupa želi skrenuti pozornost na knjižnice kao nositelje mehanizama koji podupiru obrazovanje, i to na svim razinama obrazovnoga sustava – od osnovnoga, preko srednjega, pa sve do visokoškolskoga obrazovanja.

O središnjoj se temi Skupa mnogo raspravlja u svijetu medija i politike pa je potrebno utvrditi odnos knjižnica i knjižničara prema toj pojavi. Odnos između informacija (podataka) i mišljenja (stavova) uvijek je bio nedovoljno jasan i u politici i u znanosti, kao i u drugim područjima života. Iako lažne senzacije i političke laži nisu novost, zadnjih nekoliko godina lažne vijesti i izmišljene priče lako dolaze u prvi plan i u javnosti se brzo prihvaćaju i prenose, posebno zahvaljujući današnjim tehnološkim mogućnostima. Međutim, tradicionalne reakcije na netočne tvrdnje i iskaze, kao što su ispravci, isprike, pisma uredništvu i dr., nisu dovoljno brze ni djelotvorne. Što se može učiniti?

Na Okruglome će stolu tradicionalno biti predstavljen Zbornik radova s prošlogodišnjega održanog Okruglog stola.

Program 18. okrugloga stola o slobodnome pristupu informacijama.

Pojedinosti o Skupu.