15. međunarodna izložba inovacija ARCA 2017

Objavljeno 17.10.2017.

Udruga inovatora Hrvatske poziva sve zainteresirane na ovogodišnju, jubilarnu 15. međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2017 koja se od 19. do 21. listopada 2017. godine održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koja je ujedno i partner ovogodišnje izložbe.

Svečano otvorenje izložbe i sajma održat će se 19. listopada 2017. godine u 11 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Svrha je izložbe predstaviti primjenljive i korisne inovacije iz Hrvatske i svijeta. Očekuje se velik broj inovacija koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institutima. Posebna pozornost pridaje se inovacijama koje su rezultat znanja i inventivnosti mladih iz obrazovnoga sustava koji su temelj budućega gospodarskog razvoja Hrvatske.

U sklopu izložbe održat će i sajam agroinovacija AGRO ARCA. ARCA i ARGO ARCA već tradicionalno predstavljaju presjek hrvatskih i svjetskih trendova u stvaranju novih inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija. I ove će se godine na izložbi i sajmu inovacije predstaviti pojedinci i istraživački timovi okupljeni oko nacionalnih udruženja iz Europe i svijeta, i to Irana, Libanona, Kine, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Riječ je o više od dvije stotine inovacija iz različitih područja ljudskoga rada – od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane – do rekreacije i zabave.

I ovogodišnja ARCA bit će usmjerena mladim inovatorima i aktivnostima koje potiču njihovu kreativnost i inovativnost. Posebno će se ocjenjivati inovacije mladih, poštujući mjerila primjerena njihovoj dobi, a za mlade je predviđen i zanimljiv popratni program, i to radionica i predavanje pod nazivom Tehničke inovacije i mladi te radionice Raspberry Pi pod nazivom Poveži i umreži.

Jedno od središnjih događanja izložbe bit će panel-rasprava pod nazivom Inovacije u doba digitalne transformacije na kojoj će sudjelovati Đuro Horvat, utemeljitelj i direktor tvrtke Tehnix d. o. o., Zvonimir Viduka, utemeljitelj i direktor tvrtke Altpro d. o. o., prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te mladi inovatori  Ivan Golubić i Luka Grgar. Moderator je panel-rasprave prof. dr. sc. Velimir Srića.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, a partneri su, osim Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Svi su programi izložbe besplatni za posjetitelje.

Više pojedinosti o 15. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2017.