13. sajam stipendija i visokog obrazovanja

Objavljeno 12.10.2017.

Institut za razvoj obrazovanja organizira 13. sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati u utorak 17. listopada 2017. od 10 do 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u srijedu 19. listopada 2017. godine od 10 do 16 sati na Sveučilištu u Rijeci.

Zemlja partner ovogodišnjega Sajma bit će Austrija. Austrija je zemlja s kojom Institut za razvoj obrazovanja (IRO) ima dugogodišnju, uspješnu i kvalitetnu međunarodnu suradnju u području visokoga obrazovanja. Prema podatcima UNESCO-a iz 2016. Austrija je treće najpoželjnije odredište hrvatskih studenata. Ovogodišnja će Zemlja partner biti vrlo zanimljiva i privlačna posjetiteljima Sajma, i to sa svojih čak 18 izlagačkih ustanova. Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Na 13. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovat će više od 60 izlagača iz čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji će predstaviti svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

U sklopu programa 13. sajma stipendija i visokog obrazovanja održat će se i predstavljanje studentskih organizacija koje nude brojne mogućnosti za međunarodnu mobilnost i različite aktivnosti za razvoj vještina i sposobnosti koje su bitne za uspjeh u karijeri te besplatne praktične radionice o polaganju standardiziranih testova (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT), pisanju eseja i preporuka, kao bitnim dijelovima upisnoga procesa na visoka učilišta.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljaju se stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji će moći pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što Sajam čini jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi. U sklopu Sajma pružat će se informacije o više od 14 000 dostupnih stipendija. Najveći dio novih stipendija, njih čak 7600, odnosi se na stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koje će iste predstaviti na Sajmu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 4600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje i prvi put najmanje 3000 STEM stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već osamnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u trinaest godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.