11. sajam stipendija i visokog obrazovanja

Objavljeno 9.10.2015.

Institut za razvoj obrazovanja organizira 11. sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati u utorak, 13. listopada 2015., od 10 do 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak, 15. listopada 2015., od 10 do 15 sati na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Zemlja partner ovogodišnjega Sajma bit će Slovenija. Na Sajmu će se predstaviti vodeća slovenska visoka učilišta i različiti programi novčane pomoći za hrvatske studente te će prvi put biti izloženi i atraktivni studentski projekti poput bolida i bespilotnih letjelica proizvedenih na slovenskim visokim učilištima. Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Na 11. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovat će više od 80 izlagača iz čak 18 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Bliskoga Istoka i Azije koji će predstaviti svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

Sajam ove godine ističe mogućnosti studiranja, stipendiranja i usavršavanja u Sloveniji. Otvorenju Sajma nazočit će mr. sc. Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, dr. sc. Maja Makovec Brenčič, ministrica za obrazovanje, znanost i sport Republike Slovenije, Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, kao i brojni drugi ugledni gosti.

Osim gostovanja uglednih stručnjaka i državnih čelnika, održat će se okrugli stol pod nazivom Povećanje dostupnosti visokog obrazovanja kroz studentske potpore na kojem će sudjelovati predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, visokih učilišta, studenata i Instituta za razvoj obrazovanja.

U sklopu programa 11. sajma stipendija i visokog obrazovanja održat će se i predstavljanje studentskih organizacija koje nude brojne mogućnosti za međunarodnu mobilnost i različite aktivnosti za razvoj vještina i sposobnosti koje su bitne za uspjeh u karijeri te besplatne praktične radionice o polaganju standardiziranih testova (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT), pisanju eseja i preporuka, kao bitnim dijelovima upisnoga procesa.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljaju se stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji će moći pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što Sajam čini jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi. U sklopu Sajma pružat će se informacije o više od 5000 dostupnih stipendija. Posebna novost ovogodišnjega Sajma bit će izlaganje atraktivnih studentskih projekata, bolida i bespilotnih letjelica, koji predstavljaju konkretan rezultat studiranja na određenim visokim učilištima u Sloveniji.

Organizaciju ovogodišnjega Sajma omogućile su potpore brojnih suradnika: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Primorsko Goranska županija te Grad Rijeka (donatori i pokrovitelji), Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije (zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci (glavni partneri) te RIT Croatia, UniWorld i slovenska sveučilišta Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem (srebrni sponzori).

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već šesnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u 11 godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.